< Terug naar overzicht

Werkzoekenden geïnteresseerd in beperkt aantal beroepen

De beroepsaspiraties van werkzoekenden zijn sterk geconcentreerd. Dat fnuikt hun kansen op de arbeidsmarkt. Magazijnmedewerker en productiemedewerker zijn het populairst bij de mannen, bij de vrouwen wordt de lijst aangevoerd door administratief medewerker en winkelmedewerker.

De VDAB analyseerde de beroepsaspiraties van werkzoekenden. Kiezen mannen anders dan vrouwen? In welke mate selecteren laaggeschoolden andere beroepen dan hooggeschoolden, en zijn beroepen opvallend populair?
Het blijkt dat zeer veel werkzoekenden dezelfde beroepen aanvinken. Bij de mannen situeert 45 procent van alle beroepsaspiraties zich in de 20 meest gekozen beroepen, bij de vrouwen loopt dit zelfs op tot iets meer dan 56 procent. Magazijnmedewerker en productiemedewerker zijn bij de mannen het populairst: bijna 20 procent van alle mannelijke werkzoekenden heeft minstens een van deze beroepen geselecteerd. Vrouwen kiezen het vaakst voor administratief medewerker en winkelmedewerker: ongeveer 16 procent heeft aspiraties in een of beide beroepen.

Al zijn er verschillen volgens het scholingsniveau. Bij de laaggeschoolden concentreren meer dan 57 procent van de aspiraties bij de mannen en 73 procent van de aspiraties bij de vrouwen zich in de 20 meest geselecteerde beroepen. Bijna 35 procent van de mannelijke laaggeschoolde werkzoekenden en ruim 57 procent van de vrouwelijke laaggeschoolde NWWZ hebben bovendien uitsluitend beroepen geselecteerd uit de top-20 lijst.

Bij de hooggeschoolden zijn de aspiraties verspreid over veel meer beroepen en is de concentratie bijgevolg veel beperkter: amper 15,5 procent van de hooggeschoolde mannen en iets meer dan 21 procent van de hooggeschoolde vrouwen hebben uitsluitend aspiraties in de top-20 beroepen. Bovendien verschillen deze top-20 lijsten sterk van deze van de laaggeschoolden, met beroepen als leerkracht, consulent en adviseur.

Opvallend is ook dat nagenoeg een kwart van de mannelijke en bijna 40 procent van de vrouwelijke werkzoekenden uitsluitend beroepsaspiraties heeft uitgekozen uit deze top-20 lijsten van meest geselecteerde beroepen. Deze concentratie is nefast voor de dynamiek en mobiliteit op de arbeidsmarkt: de werkzoekenden verdringen elkaar voor deze veelal laaggeschoolde jobs en het bemoeilijkt de zoektocht van werkgevers die vacatures hebben voor andere beroepen.

Bron: VDAB

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen