< Terug naar overzicht

Werkverzuim baart Europese werkgever grote zorgen

In een poging werkverzuim terug te dringen, bieden bedrijven bonussen en gezondheidsvoorzieningen aan. Het is echter de vraag of deze prikkels verantwoord zijn.

Volgens een peiling van Mercer Human Resource Consulting onder HR-managers van meer dan 380 organisaties in 16 verschillende Europese landen, biedt 27% van de respondenten (financiële) prikkels om werknemers aan te sporen zich minder ziek te melden. Het is echter de vraag of deze prikkels – zoals waardebonnen en bonussen – moreel verantwoord zijn. Sommige werkgevers, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk, zijn bezorgd dat er in toenemende mate ‘presenteïsme’ zal optreden. Die term betekent dat werknemers toch naar het werk te komen terwijl ze echt ziek zijn. Daarnaast worstelen veel organisaties met de vraag of ze nu werknemers extra moeten belonen als ze doen wat van hen verwacht wordt: aanwezig zijn op het werk als zij niet ziek zijn.

Om het verzuimrisico te verminderen biedt bijna de helft (49%) van de respondenten gezondheidsvoorzieningen. Bij deze organisaties is de gezondheidscontrole het meest populair (komt in 60% van de gevallen voor). Zuid-Europa heeft op dit punt de leiding met 78% en wordt gevolgd wordt door Oost-Europa met 76%. Noord-Europa scoort minder hoog met 49%. Het lidmaatschap van een fitnesscentrum is in Oost-Europa ook erg populair: liefst 54% van de respondenten biedt dit aan (tegen 32% en 27% in respectievelijk Noord- en Zuid-Europa). Stoppen met roken krijgt in Oost-Europa dan weer geen prioriteit, slechts 13% van de respondenten biedt een programma aan (tegen 39% in Zuid-Europa en 33% in Noord- Europa).

De respondenten verschillen van mening met betrekking tot het verzuimpercentage dat toe te dichten is aan echte ziekte: meer dan een kwart is van mening dat minder dan 20% van het verzuim gebaseerd is op echte ziekte. Voorts denkt een kwart van de respondenten dat 80% van alle afwezigheidsdagen te wijten is aan een slechte gezondheid.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen