< Terug naar overzicht

Werkt u graag… met uw ellebogen?

“Als wij allen met gezond egoïsme onbekommerd ons eigenbelang najagen, stimuleren we de economie en bevorderen we daarmee het algemeen welzijn.” Dit eeuwenoude liberale denken van Adam Smith neemt Alexander Vier over in Ik werk graag… met mijn ellebogen. Ellebogenwerk is volgens de auteur verantwoord “omdat iedereen het doet”, het is de ware weg naar het geluk. De auteur bespreekt tien trefzekere elleboogmethoden die tot succes leiden.

Manipuleren, konkelen en piepelen om de kwaliteit van je leven op te schroeven, is volgens Alexander Vier geen schande. “Je kunt je daarmee onderscheiden van losers zonder karakter”, klinkt het bot. Vier geeft wel enige nuance. De ware ellebogenwerker heeft namelijk gevoel voor verantwoordelijkheid. Hij onderzoekt met welke geniale strategieën hij het beste resultaat kan bereiken, in de eerste plaats voor zichzelf, maar hij weegt doel en middelen wel tegen elkaar af. Hij zet een stapje vooruit, is zijn medemens op het juiste moment te snel af. Steeds welbedacht. Nooit uit plezier om een ander te vernederen, iets waar zijn collega-ellebogenwerker met haantjesgedrag, wel genot in vindt.


Tien succesmethoden zijn: mensen tegen elkaar opzetten, afleidingsmanoeuvres hanteren, roddelen, vriendjespolitiek, spelregels negeren of veranderen, psychologische terreur, lichaamstaal, onderdanigheid, kleineren en de combinatie van al deze methoden in een ‘meesterstrategie’. De methode die u gebruikt, maakt van u een bepaald type ellebogenwerker. Het ‘genie’ houdt altijd een goed overzicht op alle mogelijke bondgenoten. Hij is geconcentreerd en opmerkzaam, een absolute ramp voor vijanden. Zijn favoriete methode is de aanmaak van allianties, het uitspelen van de vriendjespolitiek. De ‘kameleon’ verandert twintig keer van mening op een dag en noemt zichzelf daarom ‘flexibel en open-minded’. Hij kiest ervoor mensen tegen elkaar uit te spelen.


‘Ik werk graag… met mijn ellebogen’ geeft historische voorbeelden van manipulatiemechanismen en vuile trucjes. Onder meer Adam en Eva, Cleopatra, Maarten Luther, Karl Marx, Gandhi en Richard Nixon moeten eraan geloven. De voorbeelden verschaffen inzicht in hoe ellebogenwerk verloopt. Ze kunnen u helpen één van die methoden over te nemen. In ieder geval bezorgen ze u inzicht in de linke strategieën van anderen.


Alexander Vier spreekt uit ervaring. Of liever: ‘spreken’. Alexander Vier is een pseudoniem voor collega-elleboogwerkers uit dezelfde onderneming, die de tactieken van hun eigen succesverhaal uit de doeken doen. Het moet er gezellig werken zijn. Alexander? Alles voor mij en niks voor een ander…

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen