< Terug naar overzicht

Werkstressoren? Maak er uitdagingen van!

In veel beroepen, over de hele wereld, ervaren werknemers hoge niveaus van werkstress. Werkstressoren (aspecten van het werk die de stress veroorzaken) kunnen zowel positieve als negatieve effecten hebben op het functioneren en welzijn van werknemers. In zijn proefschrift presenteert Peikai Li (Universiteit Utrecht) vijf empirische en twee reviewstudies waarin hij probeert te begrijpen hoe werkstressoren precies verband houden met het functioneren van werknemers en organisaties.

In zijn studies gaat Li hoofdzakelijk in op de rol van de subjectieve beoordelingen van werkstressoren door de werknemers (d.w.z. hoe werknemers de stressoren ervaren). Li: “We hebben aangetoond dat werknemers een werkstressor tegelijkertijd als uitdagend (als een kans om te leren en te groeien) en hinderlijk (als een belemmering of belemmering) kunnen beoordelen."

Het beoordelen van werkstressoren als een uitdaging kan het nadelige effect van die werkstressoren op de werkbevlogenheid en burn-out van werknemers verminderen en kan tevens het positieve effect van een bepaalde werkstressor op individuele prestaties en creativiteit versterken. Het beoordelen van een stressor als hinderlijk kan het nadelige effect van die werkstressoren op het welzijn van werknemers versterken en het negatieve effect van die werkstressor op individuele resultaten (bijvoorbeeld creativiteit) verklaren.

Li schrijft dat het vooral de verantwoordelijkheid van leidinggevenden en managers is om te zorgen voor een werkklimaat waarin het zowel veilig als mogelijk is om werkstressoren als uitdagend te kunnen beoordelen. Leidinggevenden wordt aangeraden positieve leiderschapsstijlen te vertonen (bijvoorbeeld dienend leiderschap) en werknemers te helpen om de positieve kanten van werk te bekijken.

Bron: Universiteit Utrecht

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen