< Terug naar overzicht

Werkplekleren: “Geslaagd voor de school, maar daarom nog niet voor Audi”

Audi Brussels heeft al acht jaar ervaring met duaal leren. “Het systeem levert een kwalitatieve instroom voor de organisatie”, evalueert coördinator Heleen Devriese. Op de site in Vorst stomen de studenten uit de eerste lichting de volgende generatie klaar.

“We zijn natuurlijk een Duits bedrijf en in Duitsland bestaat duaal leren of ‘duale Ausbildung’ al meer dan honderd jaar. Wat wij hier een pilootproject noemen, is daar traditie”, steekt Heleen Devriese van wal. “Voor ons betekent duaal leren niet dat leerlingen een opleiding volgen op school en daarnaast stagelopen bij Audi Brussels. Neen, duaal leren houdt in dat zij ook een deel van hun opleiding bij ons krijgen.”

Sinds september 2012 hebben 112 leerlingen het traject gestart, waarvan er 32 afgelopen schooljaar nog in opleiding waren. Van de 80 leerlingen die in de schooljaren daarvoor afzwaaiden, is 44 procent aan het werk bij Audi Brussels, een tiende studeert nog aan de hogeschool en de rest is ofwel niet geslaagd, ofwel gestopt, ofwel elders aan het werk.

Zoals iedereen in het secundair onderwijs moeten ook de leerlingen die duaal leren volgen examens afleggen. Heleen Devriese: “Voor de stage maken de mensen van Audi de evaluatie. Ze beoordelen zowel de technische competenties als de zachte vaardigheden. Wijzelf organiseren het technische en theoretische examen, met interne en externe jury en steeds ook een leerkracht die het examen vooraf heeft ingekeken. De overige examens vinden op school plaats.”

Om naar het volgende jaar over te kunnen gaan of om een diploma te behalen, is een score van 50 procent voldoende. De onderneming zelf legt de lat hoger: voor de opleiding elektromechanica verwacht Audi dat de leerling in het zesde jaar 70 procent haalt, voor de opleiding onderhoudstechniek 60 procent. “De leerling kan dus geslaagd zijn voor de school en niet geslaagd voor Audi”, klinkt het. “Dit betekent concreet dat het bedrijf, ook al zou er op dat moment een vacature zijn, geen arbeidscontract aanbiedt aan een leerling die een te lage score heeft gehaald.”

Lees meer in het tijdschrift HR Square

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference.

Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be/nl/word-lid of contacteer Nathalie Dierickx, nathalie.dierickx@hrsquare.be, 0474 97 07 43.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen