< Terug naar overzicht

Werknemersrechten worden wereldwijd nog vaak geschonden

België is samen met 17 andere landen, hoofdzakelijk uit West-Europa, een van de beste plekken om te werken. De rechten van werknemers worden er slechts af en toe geschonden. Denemarken en Uruguay zijn de beste leerlingen van de klas, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Libië, Soedan en Oekraïne de slechtste.

Dat blijkt uit de Global Rights Index van de International Trade Union Confederation (ITUC). De index deelt aan de hand van 97 indicatoren landen op in zes categorieën al naargelang van de mate van schendingen van werknemersrechten, zoals het recht op deelnemen aan stakingen of het lidmaatschap bij een vakbond.

Score 1 is voor landen waar het schenden van werknemersrechten slechts zelden voorkomt. Score 5 verwijst naar landen waar er geen enkel respect is voor werknemersrechten. In landen met een score 5+ is er geen enkele garantie voor respect van werknemersrechten onder meer door het ontbreken van een rechtstaat.

België krijgt samen met veel andere Europese landen score 1. Togo is een verrassend land in deze categorie omdat de meeste Afrikaanse landen slecht scoren. 26 landen waaronder Zwitserland, Ierland, Spanje en Tunesië ontvangen een score 2.

Toch is het niet zo dat werknemersrechten alleen in onderontwikkelde landen niet gegarandeerd zijn. Zo krijgen landen als Griekenland en Turkije een score 5, net als 22 andere landen waar er geen respect van werknemersrechten is. Andere landen in die categorie zijn onder meer China, Saoedi-Arabië, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Wit-Rusland en Colombia.

In 30 landen worden werknemersrechten op een systematische manier geschonden (score 4). Dit is onder meer het geval in de Verenigde Staten, Mexico, Argentinië, Marokko, Hong Kong en Pakistan.

In 33 landen worden werknemersrechten op regelmatige basis geschonden (score 3). In deze lijst vallen Brazilië, Canada en het Verenigd Koninkrijk op.
 
Denemarken krijgt een perfecte score van 0 omdat alle 97 indicatoren gerespecteerd werden de voorbije twaalf maanden.
 
Uit het rapport blijkt voorts dat in minstens 97 landen bepaalde groepen werknemers door de wet of de feitelijke beleidspraktijk uitgesloten worden van het recht op staken. In 53 landen werden werknemers ontslagen of geschorst omdat ze over betere arbeidsvoorwaarden wilden onderhandelen. In minstens 35 landen werden werknemers om die reden gearresteerd en/of gevangen genomen. En in minstens 9 landen zijn moord en verdwijningen veel gebruikte technieken om werknemers die opkomen voor betere arbeidsvoorwaarden af te schrikken.

Bron: ITUC

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen