< Terug naar overzicht

Werknemersfraude kost Britse bedrijven 40 miljoen pond (al is dat slechts topje van ijsberg)

Soms gaat het om kleine extra’s bij onkostenrekeningen of een bescheiden greep in de kassa, soms loopt het bedrag fenomenaal op door een lek in de boekhouding – fraude door werknemers kostte de Britse bedrijven vorig jaar meer dan 40 miljoen pond (ruim 45 miljoen euro).

Een doorgedreven studie van accountancygroep RSM bracht de verliezen door werknemersfraude in het Verenigd Koninkrijk in beeld. Akhlaq Ahmed, forensisch expert bij RSM, waarschuwt dat deze cijfers slechts het topje van de ijsberg tonen. Hij gaat ervan uit dat het grootste deel van de fraude door medewerkers nooit opgehelderd wordt. Soms is ook de aanpak van de werkgevers gewoonweg te laks om er iets aan te doen.

Ahmed dringt erop aan dat de werkgevers hun klokkenluidersbeleid herzien. Dat is vaak het meest efficiënte middel om fraude tegen te gaan. Al helpt een stevig controlesysteem ook wel. Volgens een ander onderzoek van Credit Industry Fraud Avoidance System wordt bijna de helft van de interne fraude aan het licht gebracht door interne controle en audits. Bijna een vijfde wordt ontdekt door lijnmanagers of via klokkenluiders.

“Klokkenluiders worden echter lang niet altijd geloofd of krijgen de wind van voren, worden zelf het voorwerp van kritiek”, weet Ahmed. Daarom pleit hij voor een beleid en cultuur die alle kansen geeft aan sociale controle of klokkenluiders. Wanneer werknemers erop vertrouwen dat ze problemen ter sprake kunnen brengen, zullen ze ook veel eerder fraude durven te melden.

Vertrouwen is mooi, maar je mag blijkbaar iemand ook niet te zeer vertrouwen. Veel grote fraudezaken worden immers gepleegd door senior medewerkers die hun vertrouwenspositie misbruiken en het geld van het bedrijf zowat als dat van zichzelf beschouwen. Zij komen vaak zeer lang weg met fraude.

Bron: People Management, CIPD (cipd.co.uk/pm)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen