< Terug naar overzicht

Werknemers zijn ‘strategisch’ ziek

Het fenomeen ziekteverzuim wordt beïnvloed door vele factoren. Uit onderzoek blijkt dat werknemers vaak andere dan gezondheidsredenen hebben om zich ziek te melden.

De studie werd uitgevoerd door het Securex Research Center, op basis van een representatieve steekproef van 24.659 werkgevers en 242.467 werknemers uit de privé-sector.

De favoriete dag voor ziektemelding blijkt de eerste maandag van de paasvakantie te zijn. Op maandag 3 april 2006 meldden maar liefst 3,5 keer meer werknemers zich ziek dan op andere dagen in 2006. Ook ziektemeldingen voor slechts één dag kwamen frequent voor op maandag 3 april: 3,2 keer meer dan op andere dagen.

Op 13 februari 2006, een maandag en de dag voor Sint Valentijn, waren er 3,3 keer meer zieke personeelsleden dan gewoonlijk. Ook ziektemeldingen voor slechts één dag kwamen frequent voor op deze maandag: 2,2 keer meer dan op andere dagen in 2006.

Werknemers met kinderen hebben ook last van schoolkriebels, want het schooljaar begon ziek en werd ziek afgesloten. Zowel de eerste dag van het schooljaar, als de eerste dag van de zomervakantie telden meer ziektemeldingen, namelijk 1,6 en 2,4 keer meer dan andere dagen. Op vrijdag 1 september lag het aantal ziektemeldingen voor één dag nog hoger (2,8 keer meer dan normaal). Afwezigheden op vrijdag 1 september duren dus meestal maar 1 dag.

In 2006 waren er 2,3 keer meer personeelsleden die zich ziek meldden op de eerste werkdag van de week. Ook de eerste dag van de maand was een hoogvlieger met 2,5 keer meer ziektemeldingen.

De wintermaanden januari, februari en maart zijn net zoals de herfstmaanden oktober en november topmaanden voor ziektemeldingen. Opvallend is dan weer dat december geen topmaand was, waarschijnlijk door de kerstvakantie. In juli en augustus werd het kleinste aantal ziektemeldingen geteld.

Hoewel arbeiders frequenter ziek zijn dan bedienden (1,07 keer versus 0,96 keer), zijn het de bedienden die zich vaker ziek gemeld hebben op bijna alle vermelde dagen.

Interessant zijn ook de resultaten die betrekking hebben op de duur van de afwezigheid. Zo duurt 23% van alle afwezigheden wegens ziekte of privé-ongeval juist één dag. Deze ziektemeldingen komen het meest frequent voor op een vrijdag (1,7 keer meer dan op andere dagen) en op een maandag (1,5 keer meer).

De studie wijst voorts uit dat in 25% van alle gevallen, onafhankelijk van de begindag, werknemers een doktersbriefje ontvangen voor de rest van de week. Dit zegt ook iets over het voorschrijfgedrag van de Belgische artsen.


Met deze en andere vaststellingen kunt u best rekening houden bij een preventieve aanpak van absenteïsme. Raadplaag daarom ook de ‘Special Ziekteverzuim’ in HR Square nr. 43. Een proefnummer kunt u bestellen via proefnummer@hrsquare.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen