< Terug naar overzicht

Werknemers willen meer zeggenschap over werkplek

Ruim negen op de tien Nederlandse werknemers die de afgelopen twee jaar hebben thuisgewerkt, wil meer zeggenschap over de werkplek. Een meerderheid wil ook in de toekomst thuiswerken.

Van de werknemers die de afgelopen twee jaar hebben thuisgewerkt, wil 92 procent meer zeggenschap over de werkplek. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse vakbond FNV onder haar leden. Bijna 5.400 werknemers, voornamelijk afkomstig uit de financiële sector, overheidssectoren en zorg en welzijn vulden de enquête in.

Om meer zeggenschap te krijgen zien de leden vooral iets in cao-afspraken over thuiswerken. Ook een wettelijk recht op thuiswerken, en dat de werkgever moet aangeven waarom niet kan worden thuisgewerkt, scoort daarbij hoog als oplossing.

Sommige dingen beter thuis, andere beter op kantoor

Na bijna twee jaar thuiswerken ervaren veel werknemers de voordelen van het thuiswerken. Bijna driekwart geeft aan dat vooral voor dagelijkse werkzaamheden te willen doen. Het inwerken van nieuwe collega’s, informeel contact, brainstorms en trainingen kunnen beter op kantoor. Over de juiste werkplek voor presentaties en overleg met collega’s is men verdeeld.

Ruim 14 procent van de werknemers wil alleen nog maar thuiswerken, 5 procent alleen op kantoor. Thuiswerken bevalt (heel) goed, zegt driekwart van de geënquêteerden. Op dit moment voelt 78 procent zich niet (echt) gedwongen naar kantoor te gaan, ruim 17 procent wel (een beetje). Als straks het overheidsadvies om thuis te werken vervalt, zouden werkgevers weer het recht hebben te bepalen waar iemand werkt.

Afspraken maken

Deelnemers aan de enquête konden ook aangeven wat afgesproken zou moeten worden met werkgevers bij een (gedeeltelijke) terugkeer naar de werkplek. Daarin scoort vooral het recht om thuis te kunnen werken hoog, naast een passende onkostenvergoeding voor reis- en thuiswerkkosten en een veilige en gezonde werkplek op kantoor.

Momenteel werkt in Nederland ruim 60 procent van de 5.375 respondenten helemaal thuis, bijna 32 procent combineert thuiswerken met werken op kantoor.

Bron: FNV.nl

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen