< Terug naar overzicht

Werknemers willen de flexibele arbeidsmarkt niet

De arbeidsmarkt van de toekomst wordt meer en meer voorgesteld als langer werken, vaker omscholen en werken in een flexibel regime, tijdelijke contracten incluis. Twee op de drie Nederlanders ziet die arbeidsmarkt als een zeer negatieve evolutie.

Uit een onderzoek van het Nederlandse onderzoeksbureau TNS NIPO in opdracht van Randstad blijkt dat ruim twee derde van de Nederlandse werknemers de nu zo vaak aangekondigde ‘nieuwe arbeidsmarkt’ en ‘nieuwe arbeidsorganisatie’ afwijst. Het gaat dan niet zozeer om het ‘nieuwe werken’ (dat vooral verwijst naar plaats- en tijdsonafhankelijk werken, meer autonomie en meer individualisering in de jobinhoud), maar vooral om langere, flexibelere en instabielere loopbanen met steeds hogere eisen.

Vooral doorgedreven flexibiliteit wordt afgewezen. Het gaat niet alleen om flexibele uurroosters, maar veeleer om flexibele contracten (zoals tijdelijke contracten). Uit eerder onderzoek van Randstad bleek al dat 56% van de werknemers een vast arbeidscontract het belangrijkste criterium vindt voor ‘goed werkgeverschap’.

Maar ook het al lang gepropageerde ‘levenslang leren’ ziet bijna een kwart van de Nederlanders niet zitten. Meer dan de helft is ook niet te spreken dat de loopbanen alsmaar langer duren, terwijl de financiering van het pensioen meer en meer bij de werknemers zelf komt te liggen. Blijven werken tot je 75ste wordt al helemaal als ongeloofwaardig weggewuifd.

Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl), Randstad (randstad.nl)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen