< Terug naar overzicht

Werknemers staken tegen vakbond

De laatste productiedagen van de Transit bij Ford Genk werden gemarkeerd door een opmerkelijk conflict. De werknemers van de bewuste afdeling legden vorige vrijdag spontaan het werk neer. Niet tegen de directie, maar tegen de liberale vakbond ACLVB.

Eind januari was het duidelijk dat niet alle ontslagen bij Ford op ‘vrijwillige’ basis zouden kunnen doorgevoerd worden (de termijn voor vrijwillig vertrek met premie werd naderhand trouwens verlengd). Voor eventuele gedwongen ontslagen bestaat er al een hele tijd een lijst van ‘kandidaten’, op basis van bepaalde criteria.

Een twintigtal van de personen die in aanmerking komen voor gedwongen ontslag werd door de liberale vakbond ACLVB op de kandidatenlijst voor de sociale verkiezingen geplaatst, waardoor ze ‘beschermd’ zijn tegen ontslag. Of althans een hoge verbrekingsvergoeding zouden vangen.

De dubieuze truc viel niet in goede aarde bij de collega’s, die dan maar het werk neerlegden op een van hun laatste werkdagen in de Transit-afdeling. Ze konden daarbij op de steun rekenen van het ACV en het ABVV, die de liberalen beschuldigden van het werk afnemen van jongere werknemers en het overtreden van afspraken. Met dit ongewoon conflict eindigt het verhaal van de Transit-productie in minder dan mineur.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen