< Terug naar overzicht

Werknemers optimistisch over loonverwachting

Meer dan vier op de tien Belgsiche werknemers verwacht dit jaar een loonsverhoging die hoger ligt dan de inflatie. Ook de jobtevredenheid stijgt opnieuw. Al houdt vooral de economische situatie werknemers tegen om andere horizonten op te zoeken.

Dat blijkt uit de resultaten van een wereldwijd onderzoek van NorthgateArinso (NGA) bij meer dan duizend werknemers naar loonoptimisme. Wereldwijd verwacht een kwart van de werknemers een loonsverhoging die hoger ligt dan de inflatie.

In België verwacht 42 procent zo’n loonsverhoging. Een derde van de Belgische werknemers verwacht wel een loonsverhoging, maar die zal niet groot genoeg zijn om de inflatie te compenseren.

De huidige economische crisis houdt meer dan een derde van de respondenten (35 procent) tegen om van rol te veranderen. Dit is een stijging ten opzichte van 2012. Toen bleef 28,5 procent van de werknemers om die reden bij zijn huidige werkgever. In België is dit zelfs 55 procent.

Niet alleen het ‘loonoptimisme’, maar ook het ‘werkoptimisme’ is gegroeid in vergelijking met 2012. Zo heeft ongeveer 65 procent van de respondenten actief plezier in zijn of haar job. Een stijging met meer dan 5 procent tegenover vorig jaar.

Het aantal werknemers dat zich intellectueel uitgedaagd voelt op het werk, is gestegen van 50 procent naar 55 procent. Meer dan de helft van de respondenten heeft een goede band met collega’s.

Net als vorig jaar, is loon de grootste motivator voor werknemers, zowel wereldwijd als in België. Maar ook andere voordelen worden gesmaakt. Zowel wereldwijd als in België zijn ‘meer opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden’ en ‘flexibel werken’ de meest gewaardeerde niet-loongerelateerde voordelen.

HR-dienstverlening digitaal


Steeds meer werknemers (27 procent) geven de voorkeur aan een online-HR-portal of selfservice om te communiceren met HR. 16 procent van de respondenten geeft de voorkeur aan persoonlijk contact met HR, een daling met 4 procent in vergelijking met 2012.

Bijna de helft van de werknemers (47 procent) krijgt nog steeds een papieren loonbrief. De Centraal-Europese landen (België, Frankrijk, Duitsland en Nederland) lopen op dit vlak duidelijk achter op grote naties zoals Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen