< Terug naar overzicht

Werknemers op zoek naar purpose, welzijn en balans

Werknemers weten wat ze willen: contact met collega’s, een werkgever met een purpose, investeren in mentale gezondheid en tegelijkertijd niet terugkeren naar de oude manier van werken.

Welzijn, balans en purpose zijn de nieuwe sleutelwoorden. Zo blijkt uit het rapport ‘What Workers Want 2022’, van rekruteringsexpert Hays. Acht op de tien werknemers (79 procent) vinden dat hun werkgever (deels) verantwoordelijk is voor hun mentale welzijn. Dit cijfer staat in schril contrast met de 54 procent die zegt het afgelopen jaar geen support te hebben gekregen van zijn werkgever. En support betekent niet alleen training of het inschakelen van mentale hulp, maar ook het stimuleren van sociale activiteiten. Collega’s staan namelijk op nummer drie als reden om bij een werkgever te blijven. Dat terwijl 42 procent van de ondervraagden zegt het afgelopen jaar een afstandelijkere relatie te hebben gekregen met collega’s.

De helft van de ondervraagde werknemers ervaart vaak stress door deadlines of te veel werk. Ruim vier op de tien (42 procent) werken dan ook af en toe in het weekend of tijdens de vakantie. Gevolg: een kwart van hen (24 procent) gaat op zoek naar een nieuwe job, in de hoop die work-life balans te verbeteren. Bijna een derde (31 procent) zegt ook ronduit minder loyaal te zijn geworden tegenover zijn of haar werkgever.

Hybride werken: nog geen succes

Ruim vijf op de tien werknemers zijn niet tevreden over hoe hun bedrijf het hybride werken aanpakt sinds de lockdowns. Eén op drie (31 procent) wil dat de werkgever meer activiteiten organiseert om het bedrijfsgevoel en de teamspirit hoog te houden. Daarna komen de vraag om meer technische support (28 procent) en de wens om flexibeler om te gaan met werkuren (27 procent). Dat laatste heeft alles te maken met de werk-privé balans. Van deze groep geeft namelijk 58 procent aan dat dit, sinds de coronapandemie, belangrijker is geworden dan daarvoor en hier meer focus op te willen leggen.

Bijna zes op de tien (54 procent) van de werknemers hebben veel tot heel veel vertrouwen in een positieve toekomst van de arbeidsmarkt. Een andere opvallende vaststelling is ongetwijfeld dat ruim een derde (35 procent) op zoek gaat naar een bedrijf met een duidelijke ‘purpose’.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen