< Terug naar overzicht

Werknemers niet tevreden over jobflexibiliteit

Niet alleen de loonpolitiek en de ‘eerlijkheid’ van het loon ook niet-financiële aspecten, zoals carrièremogelijkheden en werksfeer, hebben een duidelijke invloed op de loyauteit van werknemers aan hun werkgever. Werknemers willen ook op een belastingsvriendelijke manier beloond worden.

Dat blijkt uit de Reward Barometer ontwikkeld door PwC en ISW Limits, een spin-off van de KU Leuven. Hiermee kunnen bedrijven peilen naar de motivatie van hun werknemers en nagaan in welke mate werknemers tevreden zijn met hun financiële en niet-financiële verloning. In een pilootproject eerder dit jaar pasten PwC en ISW Limits de methodologie van de Reward Barometer toe op het lezerspubliek van enkele Belgische businesstijdschriften.

Zowel de financiële als niet-financiële verloningselementen blijken een cruciale rol te spelen. Een derde van de deelnemers is erg toegewijd aan hun job en werkgever, terwijl 15 procent dat helemaal niet is. De jobmotivatie wordt vooral beïnvloed door niet-financiële beloningsvormen, zoals jobinhoud, organisatie en werksfeer. Op het vlak van de loyauteit aan de werkgever zijn zowel de financiële als niet-financiële beloningsvormen bepalend.

Meer dan een op de vijf (22 procent) overweegt over te stappen naar een ander bedrijf. Bij de leeftijdsgroep tot 34 jaar is dat zelfs 40 procent. Vier op de tien deelnemers vindt dat hun werkgever niet in staat is competente werknemers aan zich te binden, waardoor zij ook zelf overwegen het bedrijf te verlaten. 52 procent van de ondervraagden is er bovendien van overtuigd bij een andere werkgever hetzelfde of zelfs meer te kunnen verdienen.

Flexibiliteit
Uit de studie blijkt ook dat naast de loonpolitiek en de ‘eerlijkheid’ van het loon ook niet-financiële aspecten, zoals carrièremogelijkheden en werksfeer, een duidelijke invloed hebben op de loyauteit van werknemers aan hun werkgever.
Slechts 14 procent van de ondervraagden is heel tevreden over de flexibiliteit die de werkgever hen geeft inzake de manier en het tijdstip waarop zij hun professionele taken uitvoeren.

40 procent is bovendien van mening dat hun salarispakket niet in verhouding staat tot de inspanningen die ze leveren en dat de verloningspolitiek niet eerlijk wordt toegepast binnen de organisatie.

Volgens de respondenten moeten bedrijven ook meer oog hebben voor de belastingsefficiëntie van hun verloningspaketten. Slechts 16 procent van de ondervraagden is zeer tevreden met de inspanningen van hun werkgever op dat vlak. De meeste deelnemers vinden bovendien dat de werkgever beter en openlijker zou moeten communiceren over de verloningspolitiek.

Verder blijkt ook dat werknemers meer flexibiliteit willen bij de samenstelling van hun verloningspakket, zodat ze dat beter kunnen afstemmen op hun persoonlijke behoeften. 70 procent zou op dat vlak liever meer inspraak en vooral een grotere keuzevrijheid willen hebben.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen