< Terug naar overzicht

Werknemers negeren Facebook-verbod

Eén op de drie Belgische werknemers negeert de beperkingen op het gebruik van sociale media, messaging apps en clouddiensten op de werkvloer.

Dat blijkt uit een pan-Europese studie van Samsung Electronics, waarbij 4500 kantoorbedienden ondervraagd werden. 40% van de Europese kantoorbedienden mogen geen Facebook gebruiken op het werk of krijgen er maar een beperkte toegang toe.

Niettemin lapt een derde van de Europese bedienden (30%) dit verbod aan hun laars of ze gebruiken hun eigen toestel om dit verbod te omzeilen. Vooral Britse werknemers negeren zo’n verbod (42%), gevolgd door Duitse bedienden (34%) en Spaanse bedienden (33%). 31% van de Belgische bedienden die geen of zeer beperkte toegang hebben tot Facebook tijdens de werkuren, negeren dit verbod.

Vooral jongere werknemers (tussen 18 en 34 jaar) tarten hun werkgever: 48% negeert of omzeilt het verbod om Facebook te gebruiken en 45% bezoekt toch YouTube.

Slechts de helft (51%) van de ondervraagde werknemers zegt dat hun werkgevers hen vrij lieten om de technologie te gebruiken zoals zij dat willen.

Vervaging werk en privé
Uit de studie blijkt ook dat 75% van de ondervraagde bedienden dagelijks bijna een uur besteden aan privézaken zoals het doen van online-betalingen, het lezen van persoonlijke mails, het bezoeken van nieuwssites of online-winkelen.

Anderzijds zeggen bijna evenveel bedienden (77%) dat ze in hun vrije tijd werken. 78% van Europese bedienden is ’s avonds nog een uur in de weer voor het werk en 63% heeft voor hij ’s morgens naar het werk vertrekt al werkgerelateerde opdrachten uitgevoerd.

41% gebruikt zijn persoonlijke smartphone voor het werk en 32% gebruikt zijn bedrijfs-smartphone voor persoonlijke taken. Europese bedienden hebben gemiddeld tien persoonlijke apps op de smartphone van het werk geïnstalleerd, zoals Facebook, Whatsapp of spelletjes zoals Candy Crish. Maar ook omgekeerd, Europese werknemers hebben gemiddeld acht professionele apps op hun persoonlijke smartphone, zoals Microsoft Outlook.

Uit een rondvraag van ondernemersorganisatie Unizo bij 653 ondernemers blijkt dan weer dat slechts 16% bepaalde sites voor zijn werknemers blokkeert. 4 op de 10 van wie onbeperkt mag surfen, mag ook pagina’s bezoeken die niet met het werk te maken hebben, zolang de normale taken niet in het gedrang komen. Bijna een derde mag dat doen tijdens de pauze. In de praktijk heeft vandaag slechts 15% van de ondernemingen een formeel beleid rond het gebruik van sociale media.

Bron: Samsung at Work/Unizo

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen