< Terug naar overzicht

Werknemers minder tevreden dan werkgevers denken

Bedrijven overschatten zichzelf in het beantwoorden van wensen van werknemers op het vlak van werk/privé-evenwicht, carrière, ontwikkelingsmogelijkheden, kwaliteit van het management en het salarispakket.

Dit is een opvallende conclusie uit het in opdracht van Tempo-Team uitgevoerde arbeidsmarkttrendonderzoek bij zowel werkgevers als werknemers in België, Nederland, Duitsland en Portugal.

Een andere belangrijke conclusie is dat bedrijven zich onvoldoende voorbereiden op de vergrijzing. Noch bedrijven, noch de overheid investeren in antwoorden op het vergrijzingsvraagstuk.

Uit het trendonderzoek blijkt verder dat de snel toenemende oorlog om talent en de gevolgen daarvan voor de personeelsbezetting een groot risico vormen voor de bedrijfscontinuïteit. Bovendien tonen werknemers een grote bereidheid en intentie om van werkgever te veranderen. Deze grotere mobiliteit wordt gedreven door het vertrouwen van werknemers in hun werkzekerheid en in de arbeidsmarkt zelf.

Perceptiekloof


Ook bestaat er een grote perceptiekloof tussen werkgevers en werknemers. Om die te dichten, is een realistischer HR-management nodig als het gaat om het beantwoorden van wensen en behoeften van werknemers op het vlak van werk/privé-evenwicht, carrière, ontwikkelingsmogelijkheden, kwaliteit van het management en het salarispakket. Bedrijven overschatten zichzelf immers op deze punten.

Om hun aantrekkingskracht te versterken, moeten bedrijven beschikken over duidelijke, transparante en sterke kwaliteiten, waarden, visie en strategie die aansluiten bij de verwachtingen en behoeften van huidige en toekomstige werknemers. Werknemers zoeken bij hun werkgever steeds meer duurzame waarden en normen waarin ze zelf geloven.

Tot slot hebben zowel werkgevers als werknemers weinig vertrouwen in arbeidsmarktbeleid van de overheid.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen