< Terug naar overzicht

Werknemers melden verlies gsm veel te laat

Minder dan een vijfde van de werknemers meldt het verlies van een gsm, tablet of notebook binnen het uur aan de IT-afdeling. Het risico dat bedrijfsgegevens in verkeerde handen vallen, is daardoor groot.

Dat blijkt uit een bevraging van TNS Infratest in opdracht van beveiligingsbedrijf Kapersky Lab bij Europese kmo’s. Minder dan een vijfde van de werknemers informeert de IT-afdeling binnen een uur over het verlies van een bedrijfstoestel. Dieven hebben zo uren de tijd om toegang proberen te krijgen tot de gegevens vooraleer de IT-afdeling in staat is maatregelen te nemen.

Bijna één op de vijf Belgische IT-managers denkt, gevraagd naar hoelang het normaal duurt vooraleer hun werknemers een dergelijk verlies rapporteren, dat zij binnen het uur op de hoogte worden gesteld. In 36 procent van de gevallen duurt deze melding echter langer dan een dag.

“In deze periode kan een cybercrimineel gevoelige, op de telefoon opgeslagen bedrijfsgegevens aftappen, contactgegevens verzamelen, zakelijke e-mailberichten lezen en zelfs inloggen op persoonlijke online-accounts en de wachtwoorden van de betreffende persoon wijzigen”, waarschuwt het beveiligingsbedrijf.

Het traagst met het rapporteren van verloren apparatuur zijn werknemers in België (waar 19 procent minimaal een halve week nodig heeft), Nederland (17 procent) en Duitsland (16 procent). Werknemers in Portugal en Denemarken zijn het snelst; hier meldt respectievelijk 30 en 31 procent een apparaat binnen een uur als vermist.

Slechts 25 procent van de ondervraagde Belgische IT-managers is het ermee eens dat encryptie van data een veel betere methode is voor de beveiliging van mobiele apparaten dan uitsluitend wachtwoordbeveiliging.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen