< Terug naar overzicht

Werknemers kiezen zelf aantal vakantiedagen: te gek of net slim?

Het kleine, maar goed boerende telecombedrijf TelSmart (een dikke 30 werknemers) pakt uit met een intrigerend experiment. Sinds begin maart beslissen de werknemers zelf hoeveel vakantiedagen ze opnemen. Onbeperkt. Hoezo?

In het verleden hadden de werknemers recht op de 20 wettelijke dagen aangevuld met ADV-dagen. Concreet is de werkweek nu teruggeschroefd naar 38 uur en is ook het systeem van recuperatie van overuren afgeschaft. Nu nemen de medewerkers zoveel vakantie als ze willen bovenop de 20 wettelijke dagen, ze kiezen dus zelf of ze er 20, 30 of 40 nemen. Ze spreken af met het team, er is geen manager nodig om de dagen goed te keuren. Het werk en de continuïteit moeten wel gevrijwaard worden.

“Dit past volledig in de waarden van het bedrijf rond geluk, positiviteit en ‘geven zonder nemen’”, zegt Wendy Swaegers, Chief Heart Officer van TelSmart. “Het ‘onbeperkt’-systeem is gebaseerd op vertrouwen en maturiteit. We werken ook met het 8/16 principe: je hebt 16 uren in een dag dat je niet slaapt en je kiest zelf wanneer je het werk doet binnen die 16 uur, daar heb je geen manager of baas voor nodig. In dit systeem zijn communicatie binnen het team en de afspraken tussen collega’s uiteraard enorm belangrijk.”

Zou u dat ook durven proberen? Bezorg ons uw commentaar: jos.gavel@hrsquare.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen