< Terug naar overzicht

Werknemers hebben grijpgrage handjes

Interne criminaliteit komt nog steeds veelvuldig voor, zo blijkt uit een enquête bij het lezerspanel van een Nederlands managementblad. Toch doet maar een klein percentage aangifte.

Het Nederlandse vakblad Management Team wou weten hoe het staat met de interne criminaliteit in bedrijven en hield daarom een enquête onder zijn lezers.

Van de bevraagde managers zegt 16% dat er 'regelmatig' wordt gestolen in het bedrijf en bij ruim 40% van de respondenten wordt 'een enkele keer' gestolen op de werkvloer. Liefst 30% van de managers heeft wel eens een medewerker op heterdaad betrapt, 5% zelfs meerdere keren.

Pakken kopieerpapier worden het vaakst gestolen (63%), balpennen staan op de tweede plaats (61%) en het in rekening brengen van meer dan werkelijk gereden kilometers komt in 55% van de gevallen voor. Medewerkers schrikken er evenmin voor terug zaken als beamers (17%) en kantoorstoelen (6%) te ontvreemden. Verder worden ook veelvuldig computers, pda’s en usb-sticks gestolen. Zo'n 88% van de respondenten beschouwt het meenemen van een pak kopieerpapier als diefstal. Slechts 16% van de respondenten kwalificeert het meenemen van schrijfmateriaal echt als diefstal. De schade die bedrijven ondervinden door 'delicten van werknemers tegen het eigen bedrijf', zoals dat heet, wordt geschat op zo’n 6% van de bedrijfswinst.

Het is een schimmig gebied: bedrijven willen de feiten voor de buitenwereld verborgen houden en managers praten er niet (openlijk) over. Dat blijkt wel uit het feit dat in ruim een vijfde van de diefstalgevallen het bedrijf in kwestie geen aangifte doet. Managers die leidinggeven aan een team van één tot vijf medewerkers doen overigens significant minder vaak aangifte dan leidinggevenden van grotere teams (elf tot twintig medewerkers).

De redenen om de dader niet aan de politie over te dragen, verschillen. Ruim 30% zegt het bewijs juridisch niet hard te kunnen maken, 28% vindt het te veel geld en moeite kosten en ruim 10% zegt het schadelijk te vinden voor het imago van het bedrijf. Dit laatste percentage ligt volgens Management Team in werkelijkheid echter hoger, aangezien geen van de managers die het blad belde voor commentaar met naam en toenaam genoemd wilde worden.

Meer dan 30% van de respondenten ontslaat de betrokken medewerker zonder de politie erbij te halen. Ruim 40% onderneemt actie door bijvoorbeeld een goed gesprek met de medewerker te voeren en hem de nodige waarschuwingen te geven.

Uit het onderzoek onder het MT-lezerspanel blijkt voorts dat 64% van de bedrijven aan enige vorm van diefstalpreventie doet door middel van beveiligingscamera’s, bewaking of detectiepoortjes.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen