< Terug naar overzicht

Werknemers bezorgd over presenteïsme, werkgevers over absenteïsme

Volgens een Canadese studie vindt meer dan de helft van de werknemers presenteïsme een groot probleem in hun werkervaring. Presenteïsme wordt in het onderzoek gedefinieerd als de tijd doorgebracht op het werk terwijl men niet productief geëngageerd is.

Acht op de tien respondenten gaven aan zelf al ervaring te hebben met presenteïsme en 81% verklaarde al naar het werk te zijn gegaan wanneer men niet in staat was om te presteren zoals men wou. Als reden antwoordde 47% dat ze ziek waren, 40% dat ze last hadden van stress of angst, 22% had problemen op het werk (zoals conflicten met de collega’s) en 15% had te kampen met een depressie.

In totaal verklaarde 53% van de ondervraagde werknemers dat presenteïsme een daadwerkelijk probleem vormt. De werkgevers denken daar echter anders over: slechts 32% van hen ziet het als een groot probleem. Zij schatten absenteïsme als een groter probleem in (52%), in tegenstelling tot de werknemers waar 32% dit problematisch vindt.

Wanneer gepeild werd naar de reden voor hun laatste afwezigheid, gaf meer dan de helft van de werknemers (52%) aan dat deze niets met ziekte te maken had. De oorzaak lag eerder bij werkgerelateerde stress en te weinig steun van hun organisatie voor hun mentaal welzijn.

Werkgevers hebben het roer in handen

Dankzij een grondige analyse van de redenen kon het onderzoek suggereren dat werknemersabsenteïsme niet iets willekeurig is. Dit betekent dat zowel de ziektegerelateerde als de niet-ziektegerelateerde triggers kunnen beïnvloed worden door de werkgever. De onderzoekers benadrukken dat de organisaties dus een kans (of eerder een plicht) hebben om het heft in eigen handen te nemen en de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van hun werknemers te verbeteren.

Bron: HR Reporter (hrreporter.com)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen