< Terug naar overzicht

Werklozen worden massaal zelfstandig

De voorbije twee jaar kozen 12.718 werklozen ervoor zelfstandige te worden. Dat blijkt uit cijfers van minister van Werk Kris Peeters. Sinds 1 oktober 2016 krijgen werklozen die zelfstandige willen worden een duwtje in de rug.

Via het systeem 'springplank naar zelfstandige' verliezen werklozen niet onmiddellijk hun werkloosheidsuitkering. In het eerste jaar dat ze de sprong naar het ondernemerschap wagen, verliezen ze slechts een beperkt deel van hun uitkering. Daardoor worden almaar meer werklozen zelfstandigen. Tussen oktober 2016 en oktober 2018 kozen 12.718 werklozen ervoor zelfstandige te worden. Een derde van hen was na twaalf maanden nog altijd zelfstandig, zonder dat ze verder een beroep deden op een werkloosheidsuitkering. Nog eens 21,5 procent ging aan de slag als loontrekkende, al dan niet in combinatie met een zelfstandige nevenactiviteit.

Na een jaar werkte ruim de helft van de werklozen die in het systeem stapten. Het zijn vooral jongeren: 70 procent van de werklozen die voor zelfstandigheid kiezen, is jonger dan 45 jaar.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen