< Terug naar overzicht

Werklozen en leefloners krijgen voorrang bij dienstenchequejobs

Zes op de tien nieuwe jobs betaald met dienstencheques moeten voortaan naar leefloners of uitkeringsgerechtigde volledig werklozen gaan. De nieuwe aanpak moet meer werklozen en leefloners weer aan de slag helpen. Vanaf 1 januari 2013 verhoogt de prijs van een dienstencheque met 1 euro tot 8,50 euro.

Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist. De voorrang gaat naar personen die een leefloon, een werkloosheids- of een inschakelingsuitkering krijgen als voltijds werkloze, of die daar in de zes maanden voor de indienstneming gedurende een bepaalde tijd op konden rekenen.

Dienstenchequebedrijven kunnen van de norm enkel afwijken wanneer het in de betrokken regio te moeilijk is om nog genoeg kandidaten te vinden. In dat geval kunnen ondernemingen bij de lokale RVA-directeur een vrijstelling vragen.

Daarnaast bevestigden de ministers formeel de aangekondigde prijsstijging van 7,5 naar 8,5 euro per cheque voor één uur. Die verhoging gaat op 1 januari 2013 van start. Daardoor daalt de federale bijdrage nu van 14,22 tot 13,22 euro.

Het nieuwe KB dwingt de sector ten slotte tot professionalisering. Wil een onderneming een erkenning, dan moet ze een businessplan voorleggen dat is goedgekeurd door een boekhouder of boekhouder-fiscalist. Een onderneming met slechts een deel van de activiteiten betaald met dienstencheques, zal voortaan ook een afzonderlijke boekhouding moeten voeren.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen