< Terug naar overzicht

Werkloosheidsuitkeringen dalen geleidelijk in tijd

De werkloosheidsuitkeringen dalen sinds 1 november geleidelijk in de tijd. De degressiviteit is een onderdeel van het federale regeerakkoord. De maatregel resulteert in een budgettaire besparing, maar dient ook een ander doel: meer mensen aan het werk krijgen.

De uitkeringen dalen nu al, maar sinds 1 november 2012 dalen ze voor sommige werklozen forser. Gezinshoofden zullen het finaal met 12 procent minder moeten doen, alleenstaanden met 17,5 procent en samenwonenden met 41,5 procent.

Wie minder dan vijf jaar aan het werk is, ziet het bedrag al na een jaar en twee maanden dalen, anderen pas na twee jaar. Vanaf dan gaat het bedrag om de zes maanden omlaag en dat maximaal vier keer. Na zes maanden bereikt de werkloze een minimumbedrag.

Veel werklozen blijven gespaard. De bestaande uitzonderingen blijven geldig. Daarnaast is er een uitzondering voor werklozen die een arbeidsongeschiktheid van 33 procent hebben, voor 55-plussers en voor mensen die meer dan twintig jaar gewerkt hebben.

Het Netwerk tegen Armoede trok al naar de Raad van State tegen de degressiviteit. De beslissing wordt ten laatste in februari 2013 verwacht.

Unizo noemt de nieuwe maatregel ‘redelijk’, ‘sociaal gecorrigeerd’ en ‘voorzichtig’ in vergelijking met de maatregelen die in andere Europese landen worden genomen. De werkgeversorganisatie wijst erop dat deze maatregel werklozen zal aanzetten tot het actief zoeken naar werk.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen