< Terug naar overzicht

Werkloosheidscijfers wijzen op een herstellende arbeidsmarkt

Vlaanderen telde eind augustus 247.826 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er exact 685 minder dan vorig jaar. Na de status-quo van vorige maand is dit de eerste daling van de werkloosheid sinds januari van dit jaar.

Vooral de maatregelen waardoor werkzoekenden langer beschikbaar moeten blijven, hebben een invloed op het aantal 55-plussers. Het aantal NWWZ in de leeftijdsgroep 55 en 60 jaar groeit met 1048 eenheden of 3,2 procent en de 60 -tot 65-jarigen klimmen met 5072 of 153,7 procent.

De sluiting van Ford Genk drijft dan weer de Limburgse werkloosheid (+1,2 procent) op. West-Vlaanderen daarentegen noteert een daling met 2,7 procent. Ook in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen daalt de werkloosheid (resp. -1,3 procent en -0,4 procent).

Het is een teken van de verbeterende arbeidsmarkt dat het aantal werkzoekende jongeren daalt (-5,5 procent), net zoals het aantal werkzoekenden met een werkloosheidsduur korter dan een jaar (-3,9 procent). Het zijn deze groepen die het, wanneer de conjunctuur verbetert, altijd als eerste hiervan de vruchten plukken. De langdurig werkzoekenden (+10,8 procent) zijn steeds de laatsten die hiervan profiteren.

Mannen het zwaarst getroffen door de crisis

Vlaanderen telt meer mannelijke (129.764) dan vrouwelijke werkzoekenden (118.062). Mannen staan daarmee voor 52,4 procent van de Vlaamse werkzoekenden.

Voor de crisis waren de mannen nog in de minderheid, maar het banenverlies in de industrie trof vooral mannen. Vrouwen hadden minder last van de crisis omdat ze vaker werken in de dienstensector, die beter weerstand bood aan de crisis. Ook de betere schoolse prestaties van meisjes en hun keuze voor opleidingen die aansluiten op de vraag vanuit de tertiaire en quartaire sector spelen ongetwijfeld een rol.

Studieniveau

De laaggeschoolde werkzoekenden staan voor 43,4 procent van de Vlaamse werkzoekenden. Op jaarbasis stijgt de laaggeschoolde werkloosheid met 0,3 procent. De middengeschoolden (+0,2 procent) klokken ook iets hoger af, de hooggeschoolden doen het dan weer beter (-2,2 procent).

Bron: VDAB (vdab.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen