< Terug naar overzicht

Werkloosheidscijfers maart: dalende trend zet zich door

Vlaanderen telde eind maart 225.107 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 8057 of 3,5 procent minder dan vorig jaar. De dalende trend zet zich dus door.

De WZUA’s en de jongeren in beroepsschakelingstijd (BIT) krimpen met respectievelijk 6,3 procent en 1,2 procent. Deze daling is een gevolg van zowel de betere arbeidsmarktperspectieven als van wijzigingen in de werkloosheidsreglementering. De vrij ingeschreven werkzoekenden (+1,8 procent) en de categorie 'andere’ (+14,2 procent) klokken daarentegen hoger af. De categorie 'andere’ omvat de werkzoekende leefloners, maar ook de deeltijds lerenden zonder baan.

Er zijn meer mannen (54,1 procent) dan vrouwen (45,9 procent) werkzoekend. Een decennium terug waren de mannen nog in de minderheid. Het banenverlies in de industrie trof de mannen dan ook bijzonder hard, terwijl vrouwen mee surften op de banengroei in de tertiaire en quartaire sector, alsook op het succes van de dienstencheques.

De werkloosheid daalt zowel bij de jeugd (-0,8 procent), de middenleeftijdsgroep (-4,9 procent) als bij de 50-plussers (-2,4 procent). Door de langere beschikbaarheid stijgt het aantal werkzoekende 60-plussers met 68,9 procent van 6023 vorig jaar naar 10.172 nu.

In Limburg daalt de werkloosheid met 8,4 procent. De voormalige werknemers van Ford verschenen vanaf januari 2015 in de werkzoekendencijfers. Veel ex-werknemers zijn ondertussen opnieuw aan de slag of moeten zich niet langer meer inschrijven als werkzoekende, wat de daling verklaart.

Bron: VDAB (vdab.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen