< Terug naar overzicht

Werkloosheidscijfers januari 2015

Vlaanderen telde eind januari 239.567 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 406 of 0,2% minder dan vorig jaar. Deze (zeer) lichte daling is een (enigszins) hoopvol signaal, aangezien het meteen de eerste afname van het aantal werkzoekenden op jaarbasis is sinds december 2011.

De recente maatregelen waardoor werkzoekenden langer beschikbaar moeten blijven, tekent zich duidelijk af bij de 55-plussers. Het aantal werkzoekenden in de leeftijdsgroep tussen 55 en 60 jaar groeit met 4728 eenheden of 15,6% en de 60- tot 65-jarigen klimmen met 1344 of 44,3%.

De sluiting van Ford Genk heeft een duidelijke invloed op de Limburgse werkloosheid, die zo’n 3,4% stijgt. In december was er daar nog een daling op jaarbasis van 3,6%. De VDAB neemt naast de opvang en begeleiding van de ontslagen en met ontslag bedreigde werknemers van Ford (en de betrokken toeleveringsbedrijven) extra maatregelen om de toenemende werkloosheidsdruk in Limburg op te vangen. De VDAB heeft namelijk een arbeidsmarktprogramma opgesteld, dat een duizendtal extra trajectbegeleidingen en 3500 begeleidings- en opleidingsacties aanbiedt in de periode 2015-2016.

Vooral mannen slachtoffer van de crisis

Vlaanderen telt meer mannelijke (130.606) dan vrouwelijke werkzoekenden (108.961). Mannen staan nu voor 54,5% van de Vlaamse werkzoekenden. Dat is een opmerkelijk keerpunt.

Voor de crisis waren de mannen nog in de minderheid. Het banenverlies in de industrie trof dan ook vooral mannen. Vrouwen hadden minder last van de crisis, doordat ze vaker werken in de dienstensector die beter weerstand bood aan de crisis. De groei van de dienstencheques had eveneens een positief effect op de arbeidsmarktpositie van vrouwen.

Ook de betere schoolprestaties van meisjes en hun keuze voor opleidingen die aansluiten op de vraag vanuit de tertiaire en quartaire sector spelen een rol. Het voorbij jaar was de evolutie van de mannelijke en vrouwelijke werkloosheid wel weer vergelijkbaar.

Bron: VDAB

Gedetailleerde werkloosheidsstatistieken: http://arvastat.vdab.be/arvastat/index.html


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen