< Terug naar overzicht

Werkloosheid treft vooral mannen

De werkloosheid en de faillissementen haalden in september alweer recordcijfers. Opmerkelijk: de gestegen werkloosheid treft vooral mannen.

Eind september telde de VDAB 214.126 niet-werkende werkzoekenden. Dat waren er 39.796 of 22,8 procent meer dan in september van vorig jaar. Met name de kortdurige werkloosheid (+28,1 procent) en de middellange werkloosheid (+39,9 procent) zijn fors gestegen. De toename van de zeer langdurige werkloosheid blijft klein (+2,6 procent).

Mannen en vrouwen


De gestegen werkloosheid treft vooral mannen. Die werken meer in conjunctuurgevoelige sectoren, zoals de industrie, de bouw- of de transportsector. Het aantal werkloze mannen in Vlaanderen ligt nu zelfs 33,4 procent hoger dan een jaar geleden.
Bij de vrouwen steeg de werkloosheid 'slechts' met 13,2 procent. Vrouwen werken vaker in de diensten- of non-profitsector en die zijn minder conjunctuurgevoelig. Het blijvend succes van de dienstenchequebedrijven is een andere verklaring voor de lagere stijging in de werkloosheid bij vrouwen.

Jongeren


De economische crisis zorgt voor een stijgende jongerenwerkloosheid (+29,4 procent). Volgens Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) zetten de minder gunstige perspectieven op de arbeidsmarkt veel jongeren ertoe aan om iets bijkomends te studeren.

Faillissementen


Ook de maandelijkse faillissementscijfers ogen somber. In de loop van september werden er 1015 faillissementen genoteerd, 93 meer dan in september 2008, blijkt uit cijfers van het economisch onderzoeksbureau Graydon. Daarmee staat september 2009 geboekstaafd als de maand met voorlopig het hoogste aantal faillissementen ooit.

Bron: De Standaard, persbericht kabinet Vlaams minister van Werk

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen