< Terug naar overzicht

Werkloosheid op niveau van voor crisis

De werkloosheid bleef dalen in het tweede trimester en bereikt zo één van zijn laagste niveaus van de laatste tien jaar. De daling van de volledige werkloosheid, die een jaar geleden werd ingezet, wordt bovendien steeds sterker.

In vergelijking met het tweede trimester van vorig jaar daalde het aantal tijdelijke werklozen met 27,8 procent en het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen met 5 procent. Zo blijkt uit een studie van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen jonger dan 25 jaar daalde met 12 procent. Het aantal werklozen van 50 jaar en ouder stabiliseert.

De cijfers van de vergoede werkloosheid zitten bijna op het niveau van voor de crisis. In een historisch perspectief zijn ze zelfs bij de laagste van de laatste tien jaar. Enkel in 2002 en 2008 was het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen lager.

De ratio van de vergoede volledig werklozen en bruggepensioneerden ten opzichte van de bevolking op beroepsactieve leeftijd is de laagste van het decennium (8,6 procent).

Volgens Eurostat is de daling van de werkloosheid in België meer uitgesproken (van 8,4 procent naar 7,3 procent) dan het Europees gemiddelde (van 9,7 procent naar 9,4 procent). Ook de jeugdwerkloosheid ligt onder het Europees gemiddelde (18,5 procent in België tegen 20,6 procent gemiddeld in Europa).

Voor het eerst sinds 2005 is er een daling van het aantal bruggepensioneerden met 0,5 procent. Daarnaast merkt de RVA een stijging van het aantal werknemers aangeworven in programma’s voor de activering van de werkloosheidsuitkeringen.

Ook wordt er meer een beroep gedaan op het systeem van dienstencheques en is er een toename van het aantal werknemers die gebruik maken van vormen van loopbaanonderbreking.

Bron: RVA

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen