< Terug naar overzicht

Werkloosheid loopt op

De werkloosheid in de eurozone is in juli opgelopen tot het hoogste niveau sinds mei 1999. In de zestien landen zat in juli 9,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk. In ons land sloeg de crisis vorige week nog eens hard toe: 940 jobs gingen verloren.

Cijfers van het Europees Statistisch Bureau Eurostat leren dat de werkloosheid in juli 9,5 procent bedroeg. In juni was dat nog 9,4 procent. De stijging was aangekondigd door analisten. In juli vorig jaar was het aantal werklozen in de eurozone nog 7,5 procent.
In totaal waren er in juli ruim 15 miljoen personen werkloos in de eurozone, 167.000 meer dan in juni en 3,26 miljoen meer dan vorig jaar juli. Nederland kende met een percentage van 3,4 de laagste werkloosheid binnen de Europese Unie. Ook Oostenrijk (4,4 procent) en Cyprus (5,5 procent) kennen een relatief lage werkloosheid.
Spanje heeft met 18,5 procent van de beroepsbevolking het hoogste werkloosheidscijfer. Letland (17,4 procent) en Litouwen (16,7) volgen. Ter vergelijking: de werkloosheidsgraad in de Verenigde Staten staat op 9,4 procent, in Japan op 5,7 procent.

Ontslagen


Ook bij ons regent het net na de zomervakantie volop ontslagen. De crisis slaat opnieuw toe. Vorige week maakte Sonaca, de producent van vliegtuigonderdelen, bekend dat er in Charleroi 440 jobs moeten verdwijnen. Even daarvoor werd duidelijk dat er 130 jobs zullen sneuvelen op het Europese hoofdkantoor van MasterCard, in Waterloo, en dat er 110 jobs gaan verdwijnen bij het Antwerpse havenbedrijf PSA Hesse-Noordnatie. Eind augustus gingen 110 banen voor de bijl bij het chemiebedrijf Borealis in Beringen, en bij DHL in Diegem en Hansen Transmissions in Lommel werden in totaal 150 ontslagbrieven verstuurd.
Alles samen maakt dat, in amper een week tijd, een verlies van 940 jobs. Dat cijfer is bovendien een onderschatting van de werkelijkheid. Vele kleine saneringsoperaties halen de kranten niet en ook bij kleinere faillissementen gaan banen verloren.

Faillissementen


Volgens het handelsinformatiebureau Graydon werden er vorige maand 379 faillissementsuitspraken gedaan door de rechtbanken. Dat waren er 5 procent meer dan in augustus 2008 en het hoogste aantal ooit voor augustus.
Na de eerste acht maanden van 2009 staat de Belgische faillissemententeller op 5950, of 14,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De sterkste stijging is voor rekening van Vlaanderen, met 2944 failliete bedrijven (+ 23,3 procent).

Bron: Eurostat, P&O Actueel, De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen