< Terug naar overzicht

Werkloosheid licht gedaald (maar jeugdwerkloosheid blijft stijgen)

Het aantal uitkeringsgerechtigde werkzoekenden is in april voor het eerst in 2013 gedaald op jaarbasis. De daling is te danken aan de vrouwen. De jeugdwerkloosheid daarentegen blijft stijgen.

Dat blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) bekendmaakte. In april ontvingen 419.521 uitkeringsgerechtigde werkzoekenden een uitkering. Dit is een daling met 0,3 procent op jaarbasis. In vergelijking met maart is er zelfs een daling met 4,1 procent.

Niettemin vertoont het gemiddelde van de laatste drie maanden nog altijd een toename met 2,8 procent op jaarbasis.

De daling van de werkloosheid op jaarbasis is volledig te danken aan de vrouwen. Het aantal werkzoekende vrouwen daalde met 3,3 procent, terwijl de werkloosheid bij mannen steeg met 2,3 procent.

De jeugdwerkloosheid blijft groeien. In april waren 59.419 jongeren werkzoekend of 4,2 procent meer dan in april vorig jaar. Het aantal werklozen ouder dan 50 jaar en meer daalde dan weer met 2,3 procent.

38,3 procent van de werkzoekenden is minder dan 1 jaar werkloos, 17,5 procent is tussen 1 en 2 jaar werkloos en 44,2 procent is zeer langdurig (meer dan 2 jaar) werkloos.

De kortdurige werkloosheid (+ 5,2 procent) en de werkloosheidsduur van 1 tot 2 jaar (+ 2,4 procent) zijn gestegen door de ongunstige conjunctuur. De zeer langdurige werkloosheid van 2 jaar en meer is nog gedaald met 5,5 procent tot 185.440 volledig werklozen.

Als gevolg van de slechte weersomstandigheden en de economische verzwakking is de tijdelijke werkloosheid in april gestegen met 10.198 tot 200.173 (+ 5,4 procent).

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen