< Terug naar overzicht

Werkloosheid in Vlaanderen: zachte trendommekeer en extra begeleiding

Vlaanderen telde eind november 208.679 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 4,2% minder dan in oktober 2003 en 8,1% meer dan in november 2002. Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt meent dat “de trendommekeer die vorige maand voorzichtig werd aangekondigd zich daarmee doorzet”. Hij merkt hoopgevende tekenen, maar ook negatieve. Daarom komt er extra begeleiding voor langdurig werklozen.


Omwille van seizoenseffecten is er steeds een daling van het aantal werkzoekenden in november. Dit jaar is de daling (-4,2%) echter groter dan de gemiddelde seizoensschommeling (-3,3%). De evolutie op jaarbasis (+8,1% in november) is volgens Landuyt eveneens hoopgevend. In oktober bedroeg de stijging van jaar tot jaar nog 11,5% en in september 12,4%. Voorts is er voor het eerst sinds lang een daling op jaarbasis van de kortdurende werkloosheid (-2,6%).


Negatief is dan weer de sterke toename van het aantal niet-werkende werkzoekende die één tot twee jaar en twee tot drie jaar werkzoekend zijn. Deze verontrustende cijfers vragen volgens de minister een kordate aanpak op korte termijn. Daarom wordt vanaf januari 2004 voor het eerst in Vlaanderen aan alle langdurige werkzoekenden een systematische begeleiding gegarandeerd.


Alle werkzoekenden die aan hun derde jaar werkloosheid toe zijn, zullen systematisch worden uitgenodigd door de VDAB. Indien blijkt dat de werkzoekende bemiddelbaar is zonder extra opleidingsacties, krijgt hij of zij gedurende zes maanden systematisch jobaanbiedingen via een ‘trajectbegeleider’. In het andere geval wordt een intensief begeleidings- en opleidingsparcours uitgestippeld. De Vlaamse regering hoopt zo de activering van werklozen aanzienlijk te verbeteren.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen