< Terug naar overzicht

Werkloosheid daalt in alle Vlaamse provincies

Vlaanderen telde eind september 229.727 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 8009 of 3,4 procent minder dan een jaar eerder. De dalende trend zet zich door.

De werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag (WZUA) dalen met 7,6 procent. De jongeren in beroepsinschakelingstijd (BIT), de vrij ingeschreven werkzoekenden en de restgroep ‘andere’ stijgen echter met respectievelijk 3 procent, 7 procent en 9,9 procent.

De economische groei en wijzigingen in de werkloosheidsreglementering tekenen zich af in de evolutie van de WZUA’s. De banengroei zorgt voor krimpende aantallen WZUA’s, terwijl de aanpassingen van de werkloosheidsreglementering effecten ressorteren in zowel min als plus. De beperking in de tijd van de inschakelingsuitkering drukt het aantal WZUA’s, net als het uitstellen van de inschakelingsuitkering tot 21 jaar voor bepaalde jongeren zonder diploma. Een opdrijvend effect gaat integendeel uit van de langere beschikbaarheid. Dat vertaalt zich onder andere in meer werkzoekende 60-plussers (+27,2 procent).

Vlaanderen telt 60.599 werkzoekenden met een migratieachtergrond of 26,4 procent van de geregistreerde arbeidsreserve. De allochtone werkloosheid stijgt op jaarbasis met 2,6 procent. 14,2 procent of 32.524 van de Vlaamse werkzoekenden zijn arbeidsgehandicapt.

De werkloosheid daalt in alle provincies. De daling is het sterkst in West-Vlaanderen (-5,4 procent).

Bron: VDAB (vdab.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen