< Terug naar overzicht

Werkloosheid daalde sterk in maart

Eind maart telde Vlaanderen 213.506 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 11.601 of 5,2 procent minder dan vorig jaar.

Opvallend is de verschillende evolutie per categorie. De werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag (WZUA) dalen met 8,6 procent. De banengroei maar ook aanpassingen in de werkloosheidsreglementering tekenen zich hierbij af. Zo drukt de beperking in de tijd van de inschakelingsuitkering het aantal uitkeringstrekkers. Een negatief effect gaat ook uit van de strengere toegang tot uitkeringen op basis van studies. Jongeren met een rechtopenende studie zonder diploma kunnen immers pas vanaf 21 jaar een inschakelingsuitkering krijgen.

De langere beschikbaarheid heeft dan weer een opdrijvend effect op het aantal WZUA’s. De restgroep ‘Andere’ daarentegen groeit met 16,5 procent. Onder meer erkende vluchtelingen met een leefloon die zich registreren als werkzoekende worden bij deze groep geteld.

De langere beschikbaarheid resulteert ook in meer werkzoekende 60-plussers (+976 of 9,6 procent). Toch is er een globale daling bij de 50-plussers. De afname bij de 50- tot 55-jarigen (-8,5 procent) en eveneens bij de 55- tot 60-jarigen (-8,3 procent) compenseert de toename bij de 60-plussers.

De werkloosheid daalt in alle provincies, ze is het sterkst in Limburg (-8,6 procent).

Bron: VDAB (vdab.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen