< Terug naar overzicht

Werkloosheid blijft stijgen (vooral in Vlaanderen)

In augustus 2013 waren er 433.824 werklozen. Dat zijn er 23.250 of 5,7 procent meer dan vorig jaar. De toename is het grootst in Vlaanderen.

Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal werkzoekenden in augustus met 5,7 procent. “Augustus is weliswaar een vakantiemaand, die dus wordt beïnvloed door seizoensgebonden fenomenen, maar toch is er sinds mei een onafgebroken stijging van de werkloosheidscijfers”, merkt de RVA op.

De werkloosheid stijgt bij mannen (+ 8,6 procent) nog steeds sneller dan bij vrouwen (+ 2,3 procent).

De werkloosheid steeg in alle gewesten, maar Vlaanderen werd het zwaarst getroffen. In het Vlaams Gewest waren er in augustus 162.626 werklozen. Dat zijn er 15.094 of 10,2 procent meer dan vorig jaar. In het Waals Gewest steeg het aantal werklozen met 3,7 procent en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met 1,6 procent.

De stijging van de werkloosheid doet zich voor in de drie leeftijdsgroepen. Zo is het aantal werklozen jonger dan 25 jaar toegenomen met 4,9 procent. De middenleeftijdsgroep laat een stijging zien van 5,8 procent. De werklozen van 50 jaar en meer stijgen in dezelfde verhouding met 5,7 procent.

Het aantal kortdurig werklozen steeg met 11,2 procent. Ook het aantal langdurig werklozen (tussen 1 en 2 jaar) is gegroeid met 7,5 procent. De zeer langdurige werkloosheid bleef met 0,9 procent min of meer stabiel.

De conjunctuurvertraging blijkt ook uit de stijging van de tijdelijke werkloosheid met 5,9 procent op jaarbasis.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen