< Terug naar overzicht

Werkloosheid blijft stijgen, loopbaanonderbreking blijft dalen

Het aantal werklozen is in het tweede trimester van 2013 gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral bij mannen en jongeren stijgt de werkloosheid fors. Het aantal bruggepensioneerden is dan weer opnieuw gedaald, net zoals het aantal werknemers met tijdskrediet of loopbaanonderbreking.

Dat blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) bekendmaakte. Het aantal werkzoekenden is in het tweede trimester van 2013 met 3,9 procent gestegen in vergelijking met het overeenkomstige trimester van 2012. Dit is deels te verklaren door het optrekken van de leeftijd waarop werklozen een vrijstelling kunnen aanvragen van de inschrijving als werkzoekende. Op 1 januari steeg die leeftijd van 58 naar 60 jaar.

In Vlaanderen steeg het aantal werkzoekenden met 6,7 procent, in Walloniƫ met 2,9 procent en in Brussel met 1,1 procent. Het aantal werkzoekenden jonger dan 25 jaar steeg met 8,1 procent in vergelijking met hetzelfde trimester van 2012.

Het aantal werklozen met bedrijfstoeslag (het vroegere brugpensioen) blijft dalen met 3,4 procent in het tweede trimester van 2013.

Tijdskrediet


De tijdelijke werkloosheid is dan weer fors gestegen (14,4 procent) in vergelijking met het tweede trimester van 2012. Deze stijging is echter volledig toe te schrijven aan het slechte weer. Het aantal dagen werkloosheid veroorzaakt door het slechte weer van het tweede trimester van 2013 bedroeg 766.383, wat een verdubbeling betekent (+102,9 procent) tegenover het tweede trimester van 2012.

Het aantal dagen werkloosheid uit werkgebrek omwille van economische redenen is stabiel gebleven tegenover het tweede trimester van 2012 (+0,5 procent).

Het aantal werknemers in loopbaanonderbreking of tijdskrediet is opnieuw gedaald, respectievelijk met 5,4 procent en met 3,3 procent. Deze daling is deels het resultaat van de strengere toelatingsvoorwaarden tot deze stelsels, die geleidelijk zijn ingevoerd in 2012.

Het aantal werknemers die ouderschapsverlof of verlof voor medische bijstand nemen is daarentegen gestegen met respectievelijk 4,3 procent en 21,5 procent.

Volgens Eurostat is de geharmoniseerde werkloosheidsgraad ook gestegen tot 8,6 procent. al ligt de Belgische werkloosheid toch nog lager dan in de Europese Unie (11 procent) en in de eurozone (12,1 procent).

Bron: RVA

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen