< Terug naar overzicht

Werkloosheid bijna op niveau van voor crisis

De werkloosheid daalt al vijf opeenvolgende trimesters. Het voorbije kwartaal vertraagde de daling echter. Ook het aantal bruggepensioneerden blijft dalen.

Dat blijkt uit een recent rapport van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Voor het vijfde opeenvolgende trimester is de werkloosheid gedaald. Tussen het derde trimester van 2010 en het derde trimester van 2011 is het aantal tijdelijke werklozen gedaald met 12,1 procent. Het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen is gedaald met 3,5 procent (5,9 procent in Vlaanderen, 2,9 procent in Wallonië en een status-quo in Brussel).

Het aantal werklozen jonger dan 25 jaar is gedaald met 7,4 procent. Bij de werklozen van 50 jaar en ouder is er sprake van een stabilisering.

Toch valt op dat de daling van de volledige werkloosheid, die een jaar geleden werd ingezet, alsmaar sterker werd tot het tweede trimester voor het eerst afneemt in het derde trimester.

De verklaring hiervoor is de vertraging van de economische groei, die overigens volledig is stilgevallen in vergelijking met het vorige trimester. Ook het ondernemersvertrouwen daalt al enkele maanden. Hoewel de werkloosheid met vertraging reageert op de conjunctuur, wijzen indicatoren zoals tijdelijke werkloosheid, kortdurende werkloosheid en uitzendactiviteit op een daling van de werkgelegenheid.

Ook goed nieuws


Globaal gezien zitten de cijfers van de vergoede werkloosheid bijna opnieuw op het niveau van voor de crisis. In een historisch perspectief zitten ze zelfs bij de laagste van de laatste 10 jaar. Enkel in 2002 en 2008 lag het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen lager.

De ratio van de vergoede volledig werklozen en de bruggepensioneerden ten opzichte van de bevolking op arbeidsleeftijd is de laagste van het decennium (8,7 procent).

Ook het aantal bruggepensioneerden is gedaald (-1,5 procent) in vergelijking met het derde trimester van vorig jaar. Al zijn er grote verschillen naargelang van de leeftijd. De daling is vooral merkbaar in de groep van 50- tot 59-jarigen.

Tot slot stijgt het aantal werknemers met 28,4 procent dat is aangeworven in programma’s voor activering van de werkloosheidsuitkeringen.

Bron: RVA

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen