< Terug naar overzicht

Werkloosheid bij mannen stijgt in Vlaanderen en Brussel

De werkloosheid is in april met 0,8 procent gestegen. Het gaat om de eerste stijging van de werkloosheid op jaarbasis sinds oktober 2010. De jeugdwerkloosheid daalde op jaarbasis, maar het aantal werkzoekende 50-plussers steeg.

Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). In april 2012 waren er 420.626 uitkeringsgerechtigde volledig werklozen. Dat zijn er 3219 meer dan in april 2011 (+ 0,8 procent).

De RVA wijt de toename aan de economische terugval, zowel in België als internationaal. Dit leidde de voorbije maanden tot een kleiner dalingsritme van de vergoede volledige werkloosheid en voor een negatieve evolutie van de tijdelijke werkloosheid.

De stijging situeert zich bij de mannelijke werkende bevolking. Er kwamen 3942 (1,8 procent) werkloze mannen bij. Bij vrouwen daalt de werkloosheid licht (-723 of -0,4 procent). Mannen werken traditioneel in conjunctuurgevoeliger sectoren.

Het aantal werkzoekenden steeg op jaarbasis in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Vlaams Gewest. In het Waals Gewest daalde werkloosheid met 0,7 procent.

De evolutie van de vergoede volledig werklozen verschilt naar leeftijd. De jeugdwerkloosheid daalde met 147 (-0,3 procent), terwijl de 50-plussers een stijging laten optekenen (+ 572 of + 0,5 procent). RVA merkt op dat de daling van de jeugdwerkloosheid deels beïnvloed is door de verlenging met drie maanden van de inschakelingstijd.

Van alle werklozen is een derde (36,3 procent) minder dan een jaar werkloos, 17 procent tussen één en twee jaar. Bijna de helft (46,6 procent) is langdurig werkloos (meer dan twee jaar).

De economische terugval blijkt ook uit de stijging van de tijdelijke werkloosheid. Die lag in april een kwart hoger dan een jaar geleden.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen