< Terug naar overzicht

Werkinlevingsprojecten starten vrijdag 1 februari

Op vrijdag 1 februari starten de werkinlevingsprojecten in de Vlaamse centrumsteden. De projecten zijn gericht op jongeren zonder diploma en moeten hen via een reeks begeleidingsmaatregelen, waaronder korte stages bij verschillende bedrijven, wapenen om hun plaats op de arbeidsmarkt in te nemen. Vlaanderen wil op die manier jaarlijks 1275 jongeren aan een baan of kwalificatie helpen.

Jongeren die zonder diploma of werkervaring ondersteunen bij het vinden van een baan of het behalen van nuttige kwalificaties: via het Loopbaanakkoord werd de werkinleving als nieuw instrument ingevoerd.

Wanneer VDAB een werkinlevingsplaats aanbiedt, is de jongere verplicht daarop in te gaan. De werkinleving kan allerlei maatregelen omvatten: van opleidingen en trainingen tot korte stages bij verschillende bedrijven. Het project kan 12 tot 18 maanden duren, afhankelijk van de specifieke situatie waarin de werkzoekende zich bevindt.

Omdat jeugdwerkloosheid vooral een stedelijk fenomeen is, zeker bij jongeren zonder diploma, werkt de Vlaamse overheid samen met de 13 Vlaamse centrumsteden. Die konden, via een oproep bij het ESF-Agentschap Vlaanderen (Europees Sociaal Fonds), projecten indienen om de jeugdwerkloosheid in hun stad aan te pakken. Intussen werden de eerste projecten goedgekeurd voor 11 centrumsteden: Aalst, Brugge, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. In die steden start de VDAB op 1 februari 2013 met de toeleiding.

De oproep voor Antwerpen en Gent werd op vraag van beide steden met een maand verlengd, omdat zij zelf ook meer de regiefunctie van de projecten willen uitoefenen. Op 1 maart 2013 kan de VDAB dus ook daar werkzoekenden opnemen in een werkinlevingsproject.

“De werkinleving is het eerste onderdeel van onze maatregelen voor jongeren zonder diploma: gericht op de steden, op maat van het individu en met een klemtoon op werkervaring. Daarna volgen de instapstages. Dan krijgt de werkzoekende een vervroegde wachtuitkering en kunnen jongeren zonder diploma secundair onderwijs in heel Vlaanderen deelnemen. En als sluitstuk is er de Individuele Beroepsopleidingen (IBO’s). Ik ben ervan overtuigd dat we met die set van maatregelen een doeltreffend pakket hebben voor de begeleiding van jonge werkzoekenden, waarbij werkervaring en maatwerk centraal staan”, zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk (N-VA).

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen