< Terug naar overzicht

Werkgroep moet statuut arbeiders en bedienden verzoenen

De regering en de sociale partners hebben een akkoord bereikt over de verhoging van de uitkeringen, de pensioenen en het minimumloon. Daarnaast is een werkgroep opgericht voor de eenmaking van de statuten van arbeiders en bedienden. Zoudern ze er nog uit geraken?

Dat meldt premier Elio Di Rupo (PS) in een persbericht. De onderhandelaars hebben een akkoord bereikt over de verhoging van de uitkeringen, de pensioenen en de verhoging van het netto minimumloon. Daarnaast werd besloten om de sociale werkgeversbijdragen te verlagen en het arbeidsrecht te moderniseren. Bestaande akkoorden, zoals het brugpensioen in bepaalde zware beroepen en de innovatiepremie, worden verlengd.

Wat betreft de non-profitsector, heeft de regering voorgesteld om de kosten van de verhoging van het minimumloon te neutraliseren voor een bedrag van 1,5 miljoen euro. Dit bedrag zal verrekend worden in de enveloppe voor de lastenverlagingen. Vanaf 1 januari 2015 zal de non-profitsector meegenomen worden in de budgettaire enveloppes die worden vrijgemaakt voor lastenverlagingen.

Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de regering, vertegenwoordigers van de werkgevers- en werknemersorganisaties en de voorzitter van de Groep van Tien zoekt tegen eind maart een oplossing voor de gelijkmaking van de statuten arbeiders en bedienden.

Loonnorm


De vertegenwoordigers toonden zich tevreden na afloop van het overleg, maar vrezen de loonmatiging die de regering wil opleggen. Over de loonnorm is er gisteren geen overeenstemming bereikt. Daarnaast blijven ze ook waakzaam voor een eventuele aanpassingen van het indexmechanisme.

Ook werkgeversorganisaties reageren tevreden op de bevestiging van de regering haar eerder genomen beslissingen. “Dit was noodzakelijk om rechtszekerheid te creëren voor onze bedrijven", benadrukt de gedelegeerd bestuurder. "Bovendien is het een eerste stap voor de noodzakelijke zuurstof aan de ondernemingen”, zegt Karel Van Eetvelt van Unizo.

De oprichting van een werkgroep om voorstellen te formuleren voor de gelijkschakeling van de statuten arbeiders en bedienden is volgens Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, de belangrijkste beslissing.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen