< Terug naar overzicht

Werkgeversvertrouwen herstelt geleidelijk

De Belgische arbeidsmarkt klaart voorzichtig op. Meer dan negen op de tien Belgische werkgevers heeft geen plannen om zijn personeelsbestand af te bouwen tussen april en juni. Meer werkgevers plannen extra aanwervingen dan ontslagen. Ook de Europese arbeidsmarkt gaat erop vooruit.

Dat blijkt uit de driemaandelijkse Manpower Barometer die wereldwijd peilt naar de tewerkstellingsvooruitzichten. 6% van de 750 bevraagde Belgische werkgevers is van plan om medewerkers aan te werven het komende kwartaal. Slechts 2% zou medewerkers ontslaan. 91% van de werkgevers houdt het op een status-quo.

Dat brengt de nettotewerkstellingsprognose (of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan) op een licht positief resultaat van +3. Dat is drie punten meer ten opzichte van vorig kwartaal (0) en zes procentpunten hoger in vergelijking met het tweede kwartaal van 2013.

De Waalse (+4) en Brusselse (+3) werkgevers verwachten een lichte toename van de aanwervingen, terwijl hun Vlaamse collega’s blijven steken op 0.

Slechts in vier van de tien bevraagde sectoren zijn de tewerkstellingsvooruitzichten positief. Alleen de bouwsector (+9) toont zich een echte optimist. Ook de openbare diensten en de groot- en kleinhandel hebben positieve tewerkstellingsvooruitzichten.

Elektriciteit, gas en water, Financiële instellingen/verzekeringen/vastgoed/diensten en Transport, logistiek en communicatie verwachten een stagnatie.

De sectoren Winning van delfstoffen, Landbouw/jacht/bosbouw en visserij en Horeca verwachten een daling van de tewerkstelling.

In 12 van de 22 Europese landen verwachten werkgevers meer werknemers te zullen aanwerven. Slechts drie landen verwachten meer ontslagen dan aanwervingen: Frankrijk, Tsjechië en Italië.

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen