< Terug naar overzicht

Werkgevers willen niet verplicht antwoorden op sollicitaties

De Vlaamse socialisten willen organisaties verplichten om binnen de maand te antwoorden op elke sollicitatie. Zo trachten ze te vermijden dat werkzoekenden te snel ontmoedigd raken na enkele afwijzingen zonder enige feedback.

Een inhoudelijke toelichting bij een afwijzing kan bijzonder leerrijk zijn om in de toekomst efficiënter op zoek te gaan naar werk, onderstrepen SP.A-Kamerleden Meryame Kitir, Hans Bonte en Karin Jiroflée. Dat bedrijven vandaag lang niet altijd antwoorden op sollicitaties, werkt volgens hen ontmoedigend en getuigt bovendien van “een gebrek aan elementaire beleefdheid.”

“Praktisch niet haalbaar”

Op dat laatste punt zijn de werkgeversorganisaties het wel eens, zo blijkt uit het advies van de Nationale Arbeidsraad over het SP.A-voorstel. “Antwoorden is een kwestie van beleefdheid en respect.” Het wetsvoorstel gaat volgens de werkgevers echter veel verder dan dat, waardoor ze er absoluut niet mee akkoord gaan.

Sommige grote ondernemingen ontvangen tot zesduizend sollicitaties per maand, onderstrepen de werkgevers. Bovendien kan solliciteren tegenwoordig vaak met een simpele muisklik, waardoor ook kleinere bedrijven veel meer kandidaturen in hun mailbox krijgen. Een motiveringsplicht zou volgens de werkgevers dan ook draconisch zijn, de termijn van een maand is sowieso te kort en het hele voorstel dreigt de aanwervingsprocedure te juridiseren.

Vakbonden positief

De vakbonden tonen zich wel positief. Zij pleiten bovendien voor een meer globale strategie om de rechten van sollicitanten te versterken en een gelijke behandeling te garanderen. De vakbonden denken daarbij aan mogelijkheden tot anoniem solliciteren, een grotere focus op competenties en een verbod op fictieve aanbiedingen of vacatures met onrealistische functievereisten.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen