< Terug naar overzicht

Werkgevers voorzichtig met aanwervingen

De arbeidsmarkt start 2015 met een lage versnelling. Ook in het eerste kwartaal van 2015 zijn werkgevers niet van plan nieuwe aanwervingen te doen. Tezelfdertijd is men ook niet van plan om medewerkers te ontslaan.

Dat blijkt uit de Manpower Barometer die peilt naar de tewerkstellingsvooruitzichten voor het komende kwartaal. Van de 751 bevraagde Belgische werkgevers is 5% van plan om medewerkers aan te werven de eerste drie maanden van 2015. 3% zou medewerkers ontslaan en 88% houdt het op een status-quo. De tewerkstellingsvooruitzichten zijn gematigd positief in de drie gewesten.

Na uitzuivering van de seizoenvariaties strandt de netto tewerkstellingsprognose – of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan – op een voorzichtig positief resultaat van +2. Dat is relatief stabiel (daling met 1 punt) vergeleken met vorig kwartaal, maar toch een kleine twee procentpunten beter dan het eerste kwartaal van 2014.

Sectoren 
In zes van de tien sectoren zijn de tewerkstellingsvooruitzichten positief. De Maakindustrie (+7) en de sector Transport, logistiek en communicatie (+6) zijn de grootste optimisten en tonen de hoogste scores sinds drie jaar.

De aanwervingen zouden ook licht toenemen in de sector Financiële instellingen/verzekeringen/vastgoed/diensten aan bedrijven en in de Horeca (beide +4), de Openbare diensten/onderwijs/ gezondheidszorg/ maatschappelijke dienstverlening en in de sector Winning van delfstoffen (beide +2).

In de Groot- en kleinhandel (0) daarentegen komt de tewerkstelling tot stilstand. In drie sectoren zijn de vooruitzichten trouwens negatief: de sector Elektriciteit, Gas en Water (-1), de Bouwsector (-3) en de Landbouw/jacht/bosbouw en visserij (-9, voor het vierde kwartaal op rij negatief).

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen