< Terug naar overzicht

Werkgevers onderschatten belang dat werknemers hechten aan flexibele verloning

Werkgevers onderschatten de hoogdringendheid van flexibele verloning. 43 procent van de werkgevers geeft prioriteit aan een cafetariaplan, terwijl 70 procent van de werknemers op dat cafetariaplan zit te wachten. Toch achten werkgevers eventuele hindernissen voor het invoeren van flexibele verloning niet meer zo onoverkomelijk.

Werkgevers onderschatten het belang dat werknemers hechten aan een cafetariaplan. 70,5 procent van de werknemers vindt het belangrijk om zelf keuzes te mogen maken over de invulling van hun verloning. Dat is een groot verschil met hoe werkgevers het belang van een cafetariaplan inschatten. Uit het werkgeversonderzoek van HR-dienstverlener Acerta blijkt dat 43 procent van de werkgevers keuzes i.v.m. het loonpakket belangrijk tot zeer belangrijk vindt.

Pensioen, vakantie en een firmawagen zijn de belangrijkste elementen bij een cafetariaplan. Maar vakantie weegt wat de werknemer betreft het zwaarste door, terwijl de werkgever vooral denkt met materiële voordelen te kunnen scoren zoals een auto, een smartphone of een tablet.

Vakantie versus opleiding

Werknemers zetten de bedrijfswagen pas op de vierde plaats en die scoort dan meteen merkelijk lager dan zijn top drie, namelijk 17 procent. Vakantiedagen inruilen voor loon in cash (31 procent) staat bovenaan het verlanglijstje, gevolgd door loon in cash inruilen voor extra vakantiedagen (26 procent) en loon in cash inruilen voor een extra pensioenopbouw (25 procent).

Werkgevers schatten opleiding als mogelijke cafetariacomponent dubbel zo hoog in als werknemers. In 2018 noemde slechts 7 procent van de werknemers opleiding als interessante optie, 16 procent van de werkgevers schatten dat hun werknemers deze optie zouden willen terugvinden in een globaal pakket waarin slechts drie benefits zijn opgenomen en 19 procent van hen zou overwegen om dit als één van drie keuzemogelijkheden aan hun werknemers aan te bieden.

Hindernissen

Uit een studie in 2017 bleek dat de mogelijke impact van flexibele verloning op de arbeidsorganisatie en mogelijke wetgevende restricties als een rem gezien werden bij het opzetten van een cafetariaplan. Deze vrees bestaat nog steeds, maar werkgevers hebben intussen, waarschijnlijk vanuit de ervaringen van collega’s, vastgesteld dat deze aandachtspunten niet mogen worden overdreven. Werkgevers zien de invoering van flexibele verloning alleen maar meer haalbaar, zo blijkt uit de studie. De grootste hindernissen - arbeidsorganisatie en wetgeving - worden merkelijk minder als hindernis ervaren.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen