< Terug naar overzicht

Werkgevers hebben geen begrip voor vakbondsacties

De werkgeversorganisaties hebben weinig begrip voor de vakbondsacties van donderdag 22 december. Ook zij worden getroffen door de overheidsmaatregelen, reageren ze.

Voka vindt het niet het moment om het land stil te leggen. De meeste ondernemingen zitten net voor het jaareinde in een bijzonder drukke periode. Bovendien zijn de vooruitzichten voor 2012 onzeker. "We kunnen stakingen en economisch verlies missen als kiespijn", zegt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer.

Voka wijst erop dat hervormingen noodzakelijk zijn om het pensioenstelsel te vrijwaren. Die uitstellen zou volgens de Vlaamse werkgeversorganisatie onverantwoord zijn.

Unizo-topman Karel Van Eetvelt vindt het dan weer onzin dat ondernemers in het nieuwe regeerakkoord worden gespaard. "Zij worden net het hardst getroffen", klinkt het.

"Veel ondernemingen zullen volgend jaar veel meer moeten betalen", zegt Van Eetvelt in De Ochtend op Radio 1. "Als je de belastingdruk van de ondernemingen verhoogt, dan zal dat leiden tot nog minder inkomsten voor de regering dan de schattingen van de Nationale Bank."

De maatregelen van de regering garanderen volgens hem absoluut geen economische groei, en dat is nu net nodig om uit de crisis te geraken.

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) kan "absoluut geen begrip opbrengen" voor de nationale staking van het overheidspersoneel donderdag.

"Nu de regering het ambtenarenpensioen minimaal wil aanpassen, legt de volledige overheidssector het volledige land lam. Dat is totaal ongehoord, want op die manier gijzelen de ambtenaren ondernemers, kmo’s en werknemers", klinkt het dinsdag in een persbericht.

Volgens het NSZ geven de vakbonden "een compleet fout signaal" en "duwen ze ons land verder de dieperik in". Dat zou dan weer leiden tot nog zwaardere besparingen en nog meer protest. "Om die vicieuze cirkel te doorbreken, is er nu bovenal nood aan dialoog, overleg en tonnen hard werk", benadrukt de zelfstandigenorganisatie.

Ook VBO-topman Rudi Thomaes betreurt dat de openbare sector de Belgische bevolking gijzelt met de aangekondigde staking.

Bron: Unizo/Voka/NSZ/VBO

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen