< Terug naar overzicht

Werkgevers én vakbonden willen nieuwe Wet-Renault (maar om heel andere redenen)

De sociale partners willen wijzigingen doorvoeren aan de Wet-Renault, die 20 jaar bestaat. Ze leggen wel verschillende accenten. De bonden willen dat meer werknemers betrokken worden, bijvoorbeeld werknemers bij onderaannemers. De werkgevers willen dan weer dat de wet “uitgaat van hertewerkstelling in plaats van zo veel mogelijk cash.”

De Wet-Renault kwam in 1998 tot stand na massale ontslagen bij de assemblagefabriek van Renault in Vilvoorde. Deze wet verplicht bedrijven om bij grote herstructureringen die gepaard gaan met een collectief ontslag, samen te zitten met de vakbonden. De personeelsvertegenwoordigers moeten in het proces de kans krijgen om vragen te stellen en eventueel tegenvoorstellen te doen.

Andere accenten

De socialistische vakbond vindt dat het nu tijd is voor een bijsturing van de wet. “Nog te veel werknemers worden aan hun lot overgelaten”, vindt het ABVV, verwijzend naar onder meer werknemers met een tijdelijk contract. Ook bij onderaannemers van het herstructurerende bedrijf valt personeel uit de boot. “Wij vragen ons af of het echt normaal is dat werknemers bij onderaannemers die vaak heel sterk afhankelijk zijn van de opdrachtgever, bij een herstructurering niet geïnformeerd worden, niet betrokken worden in het overleg en dat de opdrachtgevende onderneming haar sociale verantwoordelijkheid niet opneemt.” Het ABVV wil dat ook die werknemers onder een sociaal plan vallen.

Ook werkgeversfederatie VBO vindt dat na 20 jaar de gepaste conclusies getrokken moeten worden. “De wet dateert van 1998 en paste in de tijdgeest van toen. Vandaag is de situatie totaal anders”, stelt Bart Buysse, directeur-generaal bij het VBO. “Een modernisering is dus op zijn plaats, maar uitgaande van hertewerkstelling in plaats van zo veel mogelijk cash. Deze zou best in gemeenschappelijk akkoord binnen de Nationale Arbeidsraad gestalte krijgen.”

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen