< Terug naar overzicht

Werkgevers en kandidaten vinden elkaar online niet

Werkgevers en werknemers hebben het moeilijk om elkaar online te vinden op de arbeidsmarkt. Zowel werkgevers als werknemers vertonen een afwachtende houding als het gaat om het online-zoekgedrag. Beide geven er de voorkeur aan gevonden te worden in plaats van actief op zoek te gaan naar de perfecte kandidaat of de perfecte baan.

Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Werknemers maken bij het online zoeken naar een baan voornamelijk gebruik van maar één bron of internetsite. Vaak kiezen ze uitsluitend voor een zoekmachine, zoals Google of een jobsite. Deze maken zij aan bij werkgevers- en vacaturesites, waardoor periodiek de nieuwste vacatures in hun mailbox binnenlopen. De werkzoekende wordt pas actief als er een interessante vacature binnenkomt. Deze afwachtende manier van zoeken leidt ertoe dat lang niet altijd de perfecte vacature wordt gevonden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat werkzoekenden vaak over onvoldoende vaardigheden beschikken in het kiezen van de juiste zoektermen. Zij blijven vaak hangen in een algemene website en een vaste zoekterm, terwijl het verstandig zou zijn ook nichesites in te zetten en met synoniemen en andere trefwoorden te zoeken. Sommigen uploaden daarnaast hun cv bij vacaturebanken en/of werken hun LinkedIn- en Facebook-pagina bij. Maar daar blijft het veelal bij.

Werkgevers vertonen vergelijkbaar afwachtend gedrag. Zij plaatsen hun vacatures op de eigen site of de recruitmentsite en wachten vervolgens af wie er reageert. In vaktermen wordt dit ook wel het ‘post & pray’-principe genoemd. Het ontbreekt werkgevers vaak aan tijd en expertise om het zoeken naar kandidaten effectief aan te pakken.

Bron: HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen