< Terug naar overzicht

Werkgever zoekt technisch talent (en verpleegkundigen)

Werkgevers hebben al jaren problemen om geschikt technisch personeel te vinden. Met de huidige gunstige economische conjunctuur stelt dit tekort zich nog scherper. Meer dan de helft van de top tien van de knelpuntberoepen betreft een technische functie: van technicus studiebureau bouw over werfleider/conducteur bouw tot onderhoudsmecanicien. Verpleegkundigen prijken echter bovenaan de top tien van de knelpuntberoepen.

Er zijn altijd beroepen waarvoor er moeilijk geschikte kandidaten gevonden worden. Elk jaar brengt de VDAB deze beroepen in kaart. Al meer dan tien jaar vormen technische beroepen de hoofdmoot.

Zowel bij leidinggevende als uitvoerende technische profielen groeit het probleem. Een aantal beroepen uit de bouwsector die de voorbije jaren minder problematisch waren – zoals wegenwerker, kraanbestuurder en vloerder-tegelzetter – zijn vandaag opnieuw knelpuntberoepen. Dit geldt ook voor enkele zeer conjunctuurgevoelige beroepen zoals stellingbouwer en monteur staalbouw.

De vraag naar toegenomen technische vaardigheden maakt van operator een sectoroverschrijdend knelpuntberoep. Of het nu gaat om voeding, textiel of chemie: werkgevers hebben een toenemend probleem om geschikte operatoren te vinden.

Naast een kwantitatief tekort aan technisch geschoolde mensen, is er ook een kwalitatief tekort dat veroorzaakt wordt door de vraag naar kennis van nieuwe technieken, polyvalentie en flexibiliteit. Mobiliteit vormt vaak een bijkomend struikelblok. Heel wat werkzoekenden beschikken niet over eigen transport, het aanbod van het openbaar vervoer voldoet niet altijd en de dichtslibbende wegen schrikken mogelijke kandidaten af door het lange woon-werkverkeer.

Vergrijzing

De toenemende vergrijzing heeft een globale impact op de arbeidsmarkt. De gezondheids- en welzijnszorg zal er de komende jaren nog sterker mee geconfronteerd worden, en dit zowel bij de zorgverleners als bij de zorgvragers. Het probleem van deze sector om voldoende personeel te vinden, doet zich in de eerste plaats voor bij de (hoofd)verpleegkundigen.

Daarnaast zorgen de verdere vermaatschappelijking van de zorg en het meer inschakelen van de gezinszorg in de eerstelijnszorgverlening ervoor dat het moeilijker wordt om vakbekwame zorgkundigen en verzorgenden te vinden.

De klassiekers

De andere ‘klassiekers’ blijven eveneens bestaan: ICT-specialisten, chef-koks, vrachtwagenbestuurders, vertegenwoordigers, callcenter-medewerkers, ...  

De oorzaak van het knelpunt ligt niet altijd bij een tekort aan kandidaten: soms zijn het eerder specifieke arbeidsomstandigheden of is er een gebrek aan bepaalde competenties bij de kandidaten. Bovendien zien we bij sommige beroepen een verandering in gevraagde competenties. Zo is er bij administratieve beroepen zoals boekhouder een verschuiving van het uitvoerende, registrerende werk naar meer gespecialiseerde, adviserende en controlerende taken.

Bron: VDAB (vdab.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen