< Terug naar overzicht

Werkgelegenheidsagentschap Vlaams-Brabant maakt werkgevers wegwijs op arbeidsmarkt

In het jongste overzicht van de werking van het Werkgelegenheidsagentschap Vlaams-Brabant valt op dat er krapte op de arbeidsmarkt verwacht wordt vanaf 2012. Het agentschap steunt werkgevers in hun stappen op de arbeidsmarkt.

Het Werkgelegenheidsagentschap (WGA)Vlaams-Brabant is een ondersteunend tewerkstellingsinitiatief van de beide Vlaams-Brabantse Voka - Kamers van Koophandel (Leuven/Halle-Vilvoorde) met als partner de provincie Vlaams-Brabant. Het WGA wil de Vlaams-Brabantse starters, kmo’s en werkgevers informeren, adviseren en begeleiden naar meer tewerkstelling of ten minste naar het behoud ervan.

“Als handelsreiziger en adviseur optreden in de vele tewerkstellingsmaatregelen van de overheid, is een kerntaak, zodat de Vlaams-Brabantse ondernemingen hier maximaal gebruik van zouden maken”, beklemtoont het WGA. “Het WGA wil in de komende jaren bijkomend het competentie- en talentmanagement stimuleren in de bedrijven en kmo’s van de provincie. De krapte op de arbeidsmarkt zal zich immers hoe dan ook de komende jaren aftekenen in Vlaams-Brabant (zeker vanaf 2012). Hiertoe wordt het project ‘Talentmanagement’ verder uitgerold, aanvullend op de basiswerking van het WGA.”

Tot vandaag werden in twaalf jaar in Vlaams-Brabant ongeveer 12.000 arbeidsplaatsen succesvol individueel begeleid, waarvan 8000 geleid hebben tot nieuwe arbeidsplaatsen en 4000 dienden tot het behoud van de arbeidsplaatsen in onze provincie. Ten slotte treedt het Werkgelegenheidsagentschap Vlaams-Brabant ook op als partner in de uitwerking van een provinciaal tewerkstellingsbeleid naar alle werkgelegenheidsactoren toe.

In 2009 deden 165 Vlaams-Brabantse ondernemingen een beroep op de individuele begeleiding en het advies van het Werkgelegenheidsagentschap (WGA) Vlaams-Brabant. Dankzij een gerichte bekendmaking van de verschillende tewerkstellingsmaatregelen gaf deze begeleiding aanleiding tot zowat 200 nieuwe arbeidsplaatsen in de provincie, terwijl 270 arbeidsplaatsen gered konden worden via een gerichte begeleiding over subsidiemogelijkheden voor bedrijven in moeilijkheden.

Voor 2010 blijft het WGA de bedrijven begeleiden en informeren door infomeetings en seminaries te organiseren over actuele tewerkstellingsmaatregelen om op die manier bedrijven doorheen de crisis te loodsen en te zorgen voor een maximaal behoud van tewerkstelling. 233 bedrijven volgde het eerste half jaar van 2010 een infomeeting of seminarie over tewerkstelling of duurzaam personeelsbeleid. Toch mag een begeleiding op maat door het WGA voor de bedrijven in de regio niet uit het oog verloren worden. Veelal hebben de bedrijven immers specifieke vragen, waarbij maatwerk aan te pas komt.

Het WGA ondersteunde onder meer via regiospecifieke acties jobbeurzen voor ontslagen werknemers en via de JOBDAY trachtte ze de interregionale mobiliteit in de arbeidsmarkt te bevorderen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen