< Terug naar overzicht

Werkgelegenheid: vooruit of achteruit?

Er zijn tekenen van een licht herstel van het aantal aanwervingen. Toch is dit (nog) niet te zien in de cijfers van de aan de VDAB gemelde vacatures. En de elk kwartaal gepubliceerde Barometer voor Tewerkstellingsvooruitzichten van een HR-dienstverlener staat op nul. Waar gaan we naartoe? Onzekerheid blijft de grote zekerheid.

Een van de grote payrollbedrijven trok zoals gewoonlijk nog eens de statistieken bij een representatieve selectie van 22.000 klanten en vergeleek de loongegevens van juni met deze van juli. Bleek dat het aantal voltijdse werknemers gestegen was met 1,16 procent. Joepie? Niet direct. Vorig jaar steeg het arbeidsvolume in juli met 2,06 procent. Maar toch, gezien de gekende omstandigheden mag hier toch een sprankeltje hoop en optimisme doorbreken. Vooral de grotere bedrijven (meer dan 250 werknemers) lijken zich wat te herpakken (+ 1,97 procent) en dat gebeurde net zoals bij de kleinere bedrijven vooral in Vlaanderen.

Opmerkelijk is dat de horeca hogere percentages laat optekenen dan de gemiddelden, net zoals ‘diensten en administratie’ en ‘gezondheidszorg en sociaal werk’. De HR-dienstverlener spreekt terecht ‘voorzichtig’ van herstel. Uitkijken wat volgende gelijkaardige oefeningen opleveren. Op arvastat.vdab.be was er eind augustus nog niets te merken van een herstel op basis van de aan de VDAB gemelde vacatures.

Een andere majeure HR-dienstverlener kwam dan weer op de proppen met zijn traditionele Barometer voor Tewerkstellingsvooruitzichten voor het vierde kwartaal. Aan deze enquête namen 446 Belgische werkgevers deel. De barometer staat op nul. Dit betekent dat de respondenten globaal verwachten dat zij de volgende maanden ter plaatse zullen trappelen qua aanwervingen.

Dat wekt geen verbazing. Verontrustender is dat het optimisme stevig gedaald is in vergelijking met de vorige editie van de barometer in juni. Toen dacht nog 72 procent van de respondenten dat zij binnen het jaar op hetzelfde tempo zouden kunnen aanwerven, nu is dat percentage gezakt naar 58 procent. De anderen verwachten dat het langer dan een jaar zal duren en 12 procent vreest zelfs dat het er nooit meer van komt. Prioriteit is de activiteit en al aanwezige werknemers vrijwaren.

De meeste pessimisten zijn te vinden in Vlaanderen: daar staan de tewerkstellingsvooruitzichten op -3 procent. Misschien zit de er nu snel aankomende al dan niet harde Brexit, die dit gewest het hardst zal treffen, er voor iets tussen. De Walen (+ 2 procent) en vooral de Brusselaars (+ 6 procent) zijn veel minder pessimistisch. Optimisten zijn gezonder en gelukkiger, lazen we hierboven. Of toch niet in dit geval?

Bronnen: Arvastat, Manpower, SD Worx

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen