< Terug naar overzicht

Werkervaring doorslaggevend bij aanwerving

Voor zeven op de tien ondernemers is werkervaring doorslaggevend bij aanwervingen. Een diploma komt pas op de laatste plaats.

Dat blijkt uit een rondvraag van Unizo bij 577 ondernemers. Meer dan drie op de vijf zeggen sneller tot aanwerving over te gaan wanneer de kandidaat tijdens de opleiding een combinatie van werken en leren (werkplekleren) heeft gehad.

Negen op de tien vinden werkplekleren nuttig. De helft van de ondervraagde ondernemers heeft ervaring met een lerende in de onderneming. Van wie ervaring heeft, werkt 40 procent samen met een onderwijs- of opleidingsverstrekker om een lerende aan te trekken.

De stages in het voltijds secundair onderwijs (46 procent) en de systemen leren en werken (33 procent) zorgen voor de meeste lerenden in ondernemingen. Snuffelstages, een kortlopende stage om kennis te maken met het beroep, is voor één op de vijf ondernemers een belangrijke vorm.

Binnen hoger onderwijs is de stage tijdens de professionele bachelor belangrijker dan de stage tijdens de masteropleiding (respectievelijk 20,5 procent en 11 procent). De meeste stagiairs binnen het voltijds secundair onderwijs komen uit het BSO (45,2 procent), daarna volgen TSO (36,4 procent), ASO (5,5 procent) en KSO (0,6 procent).

Volgens de ondernemersorganisatie is het succes van werkplekleren logisch. “De combinatie van leren en werken zorgt ervoor dat jongeren kunnen proeven van het leven op de werkvloer en meer ‘gewapend’ zijn voor de arbeidsmarkt. Potentiële werkgevers weten ook meteen welk ‘vlees ze in de kuip’ hebben.”

74 procent van de ondervraagden gebruikt het interview als belangrijkste aanwervingsmiddel. Ook een praktijkproef (38 procent) en persoonlijkheids- en vaardigheidstest (26 procent) worden vaak gebruikt.

De ondernemersorganisatie pleit er bij het begin van het nieuwe schooljaar voor om in alle scholen stages te voorzien. Volgens de organisatie is het van belang om nu al de nodige voorbereidingen te treffen om de hervorming effectief in 2016 te kunnen implementeren.

Bron: Unizo

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen